1944, „Accident” cu mii de morți la București! „Bombardarea zonelor civile a fost pusă pe seama vântului, care ar fi împrăştiat bombele”

bombardament-bucuresti

Zilele acestea se omagiază victimele Clubului Colectiv. Dumnezeu să-i odihnescă! Nu e primul caz de acest gen din istoria patriei. În urmă cu 72 de ani, pe 4 aprilie 1944, americanii bombardau Bucureştiul, conform doctrinei militare numită pe atunci „covor de bombe”, lăsând în urmă sute de case şi clădiri distruse şi în jur de 3000 de morţi din rândul populaţiei civile. Gara de Nord, în care se aflau trenuri cu refugiaţi din Basarabia a fost distrusă complet.

Advertisement

Au fost lovite în special cartierele de vest şi nord-vest ale oraşului – Cotrocenii, Griviţa, Steaua – şi în primul rând regiunea Gării de Nord, unde s-a întrebuinţat sistemul “covorului” de bombe. Au căzut bombe şi în Calea Victoriei asupra Hotelului “Splendid” şi a “Parc-Hotelului” de alături, unde îşi avea sediul misiunea militară germană, ambele hoteluri fiind complet distruse şi o mare parte a locatarilor lor ucişi. Bombe au căzut şi pe Calea Griviţei, Plevnei, Bd.Titulescu, Dinicu Golescu, şoseaua Orhideelor, cartierele Giuleşti şi Crângaşi, Bd Ghencea, Alexandriei. Cel puţin un adăpost antiaerian a fost lovit în plin, cei dinăuntru fiind ucişi.

Advertisement

Oficial, bombardarea zonelor civile a fost pusă pe seama vântului, care ar fi împrăştiat bombele. Nu trebuie uitat, însă, că Sir Arthur Harris, comandantul Royal Air Force dezvoltase doctrina “covoarelor de bombe” prin care se urmărea lovirea ţintelor şi populaţiei civile cu scopul de a demoraliza atât populaţia cât şi soldaţii de pe front.

Mărturii

Pe Calea Giuleşti erau corpuri sfârtecate cu organele interne şi intestinele atârnând în copaci, bălţi de sânge şi cadavre carbonizate, iar pe calea Griviţei, un cal de la o trăsură fusese proiectat la etajul unui bloc ruinat. Au fost distruse multe case vechi şi blocuri, oamenii care nu au mai încăput în adăposturi s-au ascuns în subsoluri, mulţi fiind striviţi între dărâmături sau asfixiaţi.

Pierderi

In bombardamentul din 4 aprilie 1944 au murit 2.942 de persoane si au fost ranite alte 2.126. Mortii au fost ingropati intr-un cimitir care va purta numele “4 aprilie” si care va fi desfiintat in anii comunismului.

Americanii au pierdut 10 avioane.

In Bucuresti exista doua monumente ridicate in memoria aviatorilor americani ucisi in misiunile de bombardament asupra orasului: un monument a fost realizat in 2002 in Cismigiu, iar celalalt se afla in Parcul Kiseleff si a fost inaugurat in 2007.

Și-a cerut cineva scuze?

Sursa

Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.