A fost rezolvată încă o enigmă: zona în formă de INIMĂ de pe suprafaţa planetei Pluto

web-pluto-2-pa

Una dintre cele mai mari interesante descoperiri făcute până acum pe Pluto cu ajutorul sondei spaţiale New Horizon este o zonă în formă de inimă formată din gheaţă carbonică. Recent, cercetătorii francezi au aflat care este originea acestei zone pe care ei au denumit-o ,,Tombaugh Regio”.

Advertisement

Folosind informaţiile obţinute până acum de New Horizon, dar şi un model care simulează evoluţia atmosferei lui Pluto pe o perioadă de aproximativ 50.000 de ani, o echipă de cercetători de la Universitatea Pierre şi Marie Curie din Franţa au putut afla cum a ajuns regiunea Tombaugh să fie formată din gheţari care conţin azot, metan şi monoxid de carbon.

Advertisement

,,Suprafaţa lui Pluto este un adevărat cocktail format din tipuri de gheaţă care nu există în mod natural pe Terra: cele de azot, cele de metan şi cele de monoxid de carbon. Noi am dezvoltat un model al temperaturii suprafeţei lui Pluto pentru a înţelege mecanismele condensării/sublimării gheţii la nivel global”, susţine coordonatorul cercetării, Tanguy Bertrand.

Jumătatea stângă a regiunii Tombaugh este cunoscută sub numele de Sputnik Planum şi are o lăţime de aproximativ 1.000 de kilometri. Cercetătorii presupun că sub gheaţa pe care au detectat-o la suprafaţa acestei zone există o cavitate cu o adâncime maximă de aproape 4 kilometri.

Specialiştii cred că acest abis acţionează asemenea unei capcane, deoarece în interiorul său este colectată gheaţă, îndeosebi cea formată din azot şi monoxid de carbon. Pentru a descoperi acest lucru, cercetătorii au folosit simulatorul, distribuind gheaţă de azot, monoxid de carbon şi metan pe suprafaţa planetei Pluto.

Oamenii de ştiinţă francezi au descoperit astfel că regiunea în formă de inimă de pe suprafaţa planetei Pluto este rezultatul unei acumulări constante de gheaţă carbonică în interiorul cavităţii zonei Sputnik Platinum. Cu timpul, această regiune s-a extins şi a format regiunea Tombaugh, pe care sonda spaţială New Horizon a detectat-o pentru prima dată în luna iulie a anului trecut.

Studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea Pierre şi Marie Curie a pus în evidenţă şi posibilitatea ca pe Pluto să existe un fenomen în timpul căruia regiunea în formă de inimă să îşi modifice dimensiunile. Oamenii de ştiinţă spun că, pe parcursul anotimpurilor, straturile de gheaţă subţiri din zona Tombaugh şi din vecinătatea acesteia se deplasează, pe parcurs ce straturile de gheaţă inferioare din regiunea Sputnik Planum rămân în aceeaşi poziţie.

Experţii spun că, datorită formei pe care o are zona studiată, fenomenul analizat ar putea fi comparat cu o inimă care bate.

sursa: 2ziare.com

Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.