Aviz tăticilor! Bebelușul ar trebui să doarmă cu mama până la 3 ani

mama_doarme_cu_bebe_modif

Concluzia ii apartine doctorului Nils Bergman, de la Universitatea Cape Town din Africa de Sud si vine sa alimenteze controversa deja existenta pe tema locului in care ar trebui sa doarma bebelusul.

Advertisement

Departe de a fi rezolvata, aceasta dilema este alimentata periodic de studii si de opinii ale unor specialisti care incearca sa afle care este cea mai buna solutie pentru ca somnul bebelusilor sa nu le puna in pericol viata si sa ii ajute la dezvoltarea fizica si psihica armonioasa.

Advertisement

Dormitul singur ii provoaca stres copilului

Medicul pediatru Nils Bergman sustine ca bebelusii ar trebui sa doarma in acelasi pat cu mamele lor cel putin pana la varsta de trei ani, iar argumentul sau principal este ca inima bebelusului functioneaza si se dezvolta mai bine daca somnul sau este alaturi de mama.

Dormitul singur ii provoaca stres copilului, sustine medicul, avand efecte negative asupra dezvoltarii creierului si favorizand un comportament negativ pe masura ce copilul creste. In plus, dr. Bergman sustine ca pentru o dezvoltare optima, in primele saptamani de viata bebelusii ar trebui sa doarma pe pieptul mamei, dupa aceea urmand sa doarma in acelasi pat cu mama pana la varsta de 3 sau 4 ani.

Dormitul impreuna cu parintii si sindromul mortii subite

Actualmente exista numeroase studii care leaga dormitul impreuna cu parintii de sindromul mortii subite si numerosi medici isi sfatuiesc pacientele sa nu imparta patul cu propriul bebelus pentru a evita accidentele. Insa dr. Bergman sustine ca nu prezenta propriu-zisa a mamei in acelasi pat cu bebelusul este factorul care produce efectiv moartea subita, ci faptul ca mama este consumatoare de alcool sau de tutun, prezenta pernelor mari sau a jucariilor etc. Studiul intreprins de domnia sa arata ca un bebelus care doarme in patut este supus unui stres de 3 ori mai mare decat unul care doarme in pat cu mama sa. In plus, somnul in patut este adesea intrerupt de diversi factori care afecteaza tranzitia creierului de la somnul activ la somnul profund, esentiala pentru dezvoltarea creierului bebelusilor. De altfel, studii facute pe animale, au relevat faptul ca stresul, combinat cu lipsa somnului, pot conduce la probleme de comportament in perioada adolescentei.

Aviz taticilor!

Prin urmare, dr. Bergman, dar si alti medici pediatri care impartasesc aceeasi opinie, considera ca mamele ar trebui sa imparta patul cu bebelusul lor pana la varsta de trei ani, cel putin, insa acest lucru trebuie sa se intample doar in conditiile in care mama nu este fumatoare, si nu consuma alcool. Asadar, aviz taticilor! Pe langa aceste doua precizari, mentionarea faptului ca mama nu trebuie sa fie obeza, bolnava sau excesiv de obosita, readuce insa in prim plan controversa despre care vorbeam. Asa incat, in cele din urma, decizia de a imparti sau nu patul cu bebelusul ramane tot la latitudinea parintilor…

SURSA

Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.