Boala lumii moderne ucide în tăcere, afectează mai mult de un miliard de oameni

Un studiu realizat recent de cercetătorii britanici arată că, la nivel mondial, numărul oamenilor care suferă de  hipertensiune  s-a dublat în ultimii 40 de ani, ajungând la peste un miliard. Aproximativ jumătate din aceștia trăiesc în Asia, iar restul  în țări în curs de dezvoltare,  pe celelalte continente.

Advertisement

Numărul hipertensivilor a crescut considerabil  în țările cu venituri scăzute și medii, arată studiul  publicat recent  în revista medicală britanică The Lancet.  “Hipertensiunea este principalul factor de risc pentru accidentele vascular-cerebrale (AVC) și maladiile cardiovasculare și provoacă moartea a circa 7,5 milioane de persoane anual în lume, în principal în țările în curs de dezvoltare”, explică profesorul Majid Ezzati, de la Imperial College din Londra, potrivit Agerpres.

Advertisement

Alte studii arată că riscul de accident vascular s-ar putea dubla  când  presiunea sistolică crește cu 20 mmHg, iar și presiunea diastolică – cu 10 mmHg.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății,  valoarea optimă a tensiunii arteriale este de 120 (tensiune sistolică)/80 (tensiune diastolică) mmHg.

De obicei, hipertensiunea arterială este o boală fără simptome sau cu simptome destul de subtile, depistarea acesteia făcându-se după mai mulți ani, când deja afectează  ochii, rinichii, creierul şi inima.

sursa: dezvaluitorul.ro

Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.