Ce-am fost și ce-am ajuns! Exportăm grâu și importăm pâine congelată din Polonia și Germania

 bread-in-bag

Ce-am fost și ce-am ajuns! Mare exportator de cereale, România își importă pâinea din Vestul Europei. Pâinea congelată și produsele de patiserie domină topul importurilor, deși suntem pe locul cinci în Uniunea Europeană la suprafața cultivată și la recolta de grâu.

Advertisement

În primele patru luni din an am mâncat franzele, chifle și croissante din Germania și Polonia. Valoarea importurilor de produse de brutărie a crescut cu aproape 20 de milioane de euro față de aceeași perioadă de anul trecut, scrieDigi 24.

Advertisement

În primele patru luni ale anului, România a importat mâncare de aproape două de miliarde de euro. Cu 10% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.

Deși producția de grâu a crescut în ultimul an, cu 7% pe hectar, cele mai mari importuri sunt tocmai cele de panificație și brutărie.

Spre comparație, în anii trecuți, în același interval, importam carne de porc, furaje și zahăr și abia apoi produse de brutarie și patiserie aduse din Germania sau Polonia.

Un român mănâncă lunar zece kilograme de pâine. Adică 33 de franzele de 300 de grame. Suntem astfel cu o treime peste media europeană.

Totuși, cantitatea de pâine mâncată este în scădere cu un kilogram față de nivelul din 1989. Explicația e simplă. Românii au înlocuit franzelele și chiflele cu produse de patiserie.

„Să faci o pâine caldă și să o vinzi pe loc, trebuie să aduci un frământător cu câteva ore înainte, să dai foc la cuptor, să încălzești cuptorul, să o coci. Așa, pâinea congelată se bagă direct într-un cuptoraș mic în magazin, și din pâine congelată se face pâine caldă”, explică Aurel Popescu, președintele ROMPAN.

În plus, spun patronatele exportăm și 25 de mii de tone de pâine congelată lunar. Industria a luat o gură de oxigen în urmă cu aproape trei ani, când taxa pe valoarea adăugată a scăzut cu 12 procente. Autoritățile au continuat șirul reducerilor de taxe, reducând TVA și la restul alimentelor și apoi și la produsele nonalimentare.

„Noi alimentăm practic economia altor țări din care importăm. Pe de-o parte, avem o cerere care crește cu 10% și o ofertă internă care crește cu un 4%, PIB-ul crește cu 4%”, spune Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.

„Presiunea pe prețuri nu se simte. Dar nu putem să neglijăm această tendință. Când cresc mai repede importurile decât exporturile trebuie să ne ciulim urechile”, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

În primele patru luni din an, România a exportat alimente în valoare totală de 1,55 miliarde de euro, în scădere cu 7%.

sursa: www.activenews.ro

Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.