Ce-i de făcut după ce-au trecut primele flori ale trandafirului
Dacă raportăm spectacolul de culoare la cerinţele de întreţinere, trandafirii se situează, de departe, printre cele mai uşor de întreţinut plante de grădină. Totuşi, trandafirul reclamă atenţie, în anumite momente ale anului, iar dacă o primeşte, răsplata constă într-un volum şi mai mare de flori. Aşadar, pentru creşteri semnificative ale cantităţii florale anuale la trandafiri, iată ce trebuie să ştiţi:
1 Ca orice plantă, trandafirul înfloreşte pentru a fructifica. Tocmai acest lucru trebuie împiedicat pentru a stimula repetarea înfloririi.
2 Regula generală ce trebuie urmată este aceea a îndepărtării florilor trecute.
3 Ramurile trandafirilor theahibrizi, cu o singură floare pe tijă, se scurtează, după înflorire, la 3-5 noduri (punctul de inserţie a frunzelor), de la baza tulpinii. Asta înseamnă cam 2/3 din lungimea totală a ramurii.
4 În cazul trandafirilor floribunda sau alte tipuri care înfloresc în buchete, se recomandă îndepărtarea treptată a florilor trecute, iar la epuizarea buchetelor, de asemenea, tăierea tijelor la 3-5 noduri, de la baza tulpinii.
Avantajele tăierilor de după-înflorire
1 Planta va declanşa un nou val de înflorire, de îndată ce va sesiza că fructul a fost îndepărtat.
2 Tufele rămân echilibrate. Dacă nu scurtaţi ramurile, înflorirea următoare se va produce la un nivel mai înalt decât cel optim.
3 Noul val de flori, de pe ramurile scurtate, vor fi la fel de frumoase ca cele de la prima înflorire.
4 Dacă îndepărtaţi doar florile trecute, dar nu scurtaţi tija, următoarele flori vor fi sub potenţialul soiului.
Mai multe citiți pe paradisverde.ro