Cheile Nerei, un loc în care trebuie să ajungi

Cheile Nerei sunt o arie protejată inclusă în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, situată în județul Caraș-Severin. Dacă iubești natura și drumețiile, trebuie neapărat să le vizitezi.

Despre Cheile Nerei

Sunt o formațiune de tip chei de-a lungul râului Nera din Caraș-Severin, între localitățile Sasca Montană și Șopotu Nou. Se întind pe aproximativ 22 de kilometri, dintre care 20 km de chei propriu-zise.

Advertisement

Străbat un defileu îngust cu peisaje spectaculoase. Pereții sunt înalți până la 200 de metri, în care apa Nerei și a afluenților săi a format în rocă calcaroasă lacuri, peșteri, cascade și canioane. Ca să le vezi, trebuie să traversezi râul prin apă.

Advertisement

Dinspre amonte se vede Lacul Dracului, iar din partea de vest se poate ajunge la Cascadele Beușniței și la Lacul Ochiul Beului. De aici se poate vedea și canionul Valea Rea.

Obiective turistice de neratat în Cheile Nereu și împrejurimi

Cascada Văioaga

Aflată în Parcul Național Cheile Nerei, cascada Văioaga este una dintre cele mai frumoase din țară. Poți ajunge pe jos, de la Intrarea în Parc spre Păstrăvărie, sau cu mașina pe drumul forestier. Trebuie să cobori câțiva metri și vei vedea minunăția.
Citeşte întreaga ştire: Cheile Nerei, un loc în care trebuie să ajungi. Ce activități poți face și ce obiective turistice să vizitezi

Ochiul Beiului

Lacul Ochiul Beiului este la aproximativ o oră de traseu. Ajungi la un lac cu apă turcoaz, care te va face să simți că a meritat tot efortul. Furnizat de un izvor carstic, Ochiul Beiului nu își schimbă niciodată culoarea albastră tropicală și nu îngheață niciodată.

Are o suprafață de 284 mp, iar culoarea albastră e datorată dioxidului de carbon și calcarului de pe fundul lacului, unde poți vedea pești.

O legendă spune că un turc ce stăpânea aceste ținuturi avea un fiu cu ochi albaștri, care s-a îndrăgostit de o localnică. Turcul nu a fost de acord cu dragostea lor, așa că a pus să fie ucisă. Fiul lui a decis să își pună capăt zilelor și se spune că lacul s-a format din lacrimile curse din ochii albaștri ai fiului de turc.

Cascada Beușnița

Urci jumătate de oră ca să vezi această minunăție, însă cascada Beușnița este una dintre cele mai spectaculoase din țară. Are o înălțime de aproximativ 15 metri și e îmbrăcată în mușchi verde.

Lacul Dracului

S-a format din tavanul prăbușit al peșterii cu același nume. Ca să ajungi la el trebuie să pleci din Sasca Romana către Cantonul Damian apoi Poiana lui Vegiun, cobori până la lac ș te bucuri de priveșiștea minunată. Apa este albastru-verzui și te va impresiona.

Cascada Susara

Cascada în două trepte are cam 15 metri înălțime, iar apa cade în fir subțire pe o stâncă îmbrăcată în mușchi verde dierct într-un bazin cristalin. Trebuie neapărat să vii aici ca să vezi cum este să fii în mijlocul naturii și să te deconectezi de tot.

Sasca Montana

Orice traseu pe Cheile Nerei începe din Sasca Montana, o comună la poalele dealului Gheorghe, la 25 m de Moldova Nouă. Aici poți vizita muzeul, Casa Verde sau biserica romano-catolică, terminată în anul 1751.

Cheile Nerei

Ca să admiri frumusețile sălbatice ale acestei zone poți face un traseu de 9-10 ore, dacă te simți suficient de pregătit. Pleci din Sopotu Nou și ajungi la Sasca Montană, sau invers. La începutul verii se poate face rafting, ceea ce e o experiență de neretat dacă ajungi aici în sezonul cald.

Sursa:libertatea.ro


Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.