Chifteluțe din Năut și Susan la Cuptor – rețetă de post
Năutul este un aliment foarte hrănitor, sățios, sănătos și gustos. Este o sursă vegetală de proteine, și poate înlocui carnea, inclusiv în rețetele de chiftele. Semințele de susan adaugă și ele partea lor de substanțe nutritive la această rețetă: magneziu, calciu, fier, fosfor și cupru.
Chifteluțe din năut – rețetă
Ingrediente necesare:
• 400 g de năut
• 1 ceapă
• 3 căței de usturoi
• 1 legătură de pătrunjel
• 120 ml de apă
• 3 linguri de ulei de măsline
• 2 lingurițe de mentă uscată și mărunțită
• sare și piper negru, după gust
• susan pentru tăvălit
Mod de preparare:
Boabele de năut se pun la înmuiat în apă și se lasă peste noapte (apoi se clătește cu apă rece). A doua zi, se pune apa la fiert într-o cratiță, și se adaugă sarea. Când începe să clocotească, se pun boabele de năut înmuiate, se pune capacul, și se lasă să fiarbă la foc mic până se înmoaie (circa 1 ½ ore).
Între timp, se pune puțin uleiul de măsline în tigaie, se adaugă ceapa și usturoiul tocate mărunt, și se lasă la înăbușit 2-3 minute.
Boabele de năut fierte strecurate se pasează la blender, folosind puțină apă în care au fiert boabele. Pasați năutul în două tranșe, pentru a obține o pastă fină. Adăugați în robot uleiul de măsline, pătrunjelul, menta, sarea și piperul, și blenduiți din nou.
Transferați pasta obținută la robot într-un bol mare, adăugând ceapa și usturoiul înăbușite. Amestecați cu mâna toată compoziția, până se omogenizează. Formați chifteluțe de mărime medie, și dați-le prin semințe de susan. Puneți chifteluțele obținute într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, unsă cu puțin ulei în prealabil.
Dați tava cu chifteluțe la cuptorul încins circa 35 de minute. Le puteți servi cu salată, piure, orez, sosuri, sau alte mâncăruri.
Puteți folosi mai multe verdețuri în sezon la aceste chifteluțe: spanac, mărar etc.
Articol relatat de portalul lataifas.ro.