Copiii duși prea repede la școală riscă traume emoţionale, avertizează specialiștii

Peste două mii de părinţi – doar din Bucureşti – vor să îi înscrie pe copiii lor la şcoală înainte de a împlini şase ani. Îi iau de la grădiniţă şi îi duc la evaluarea psihosomatică. Un test complet care arată dacă sunt pregătiţi să intre deja în programul cu lecţii şi teme. Specialiştii îi avertizează pe adulţi că nu e bine să îi grăbească. Cei mici pot trece printr-un şoc emoţional.

Advertisement

Esma abia a făcut cinci ani, iar mama ei se gândeşte deja cum va fi prima zi de şcoală pentru fetiţă. Va împlini 6 ani în luna ianuarie anul viitor, dar părintele spune că se pregăteste în fiecare zi pentru clasa zero.

Advertisement

Zi de zi lucram ceva, avem tabla, pentru matematică, română, citim, facem socoteli. Ea are un bagaj de cunoștinte destul de bine pus la punct. Ar plictisi-o cu un an mai târziu orele de curs – Carmen, mama copilei

Este unul din cei peste două mii de părinţi din Bucureşti care vor să îşi înscrie copilul mai repede la şcoală. La Centrul de resurse si asistență educațională, copiii susţin evaluarea psihosomatică. Aici primesc un punctaj în funcţie de care pot sau nu să se înscrie la şcoală.

Evaluarea psihosomatică testează partea socioafectivă, comportamentul cognitiv, verbal şi motric al copilului. Acesta trebuie să recunoască emoţii, obiecte şi fiinţe şi să găsească asemănări şi deosebiri între mai multe desene.

Specialiștii trag un semnal de alarmă

Specialiștii îi avertizează pe părinti ca se pot izbi de probleme emotionale și de interacțiune dacă ajung la vârsta nepotrivită în mediul şcolar. Sunt, însă, şi părinţi care ar fi vrut ca legea să nu se schimbe, iar copiii să intre la şcoală de la 7 ani.

Copilul la 5 ani s-ar juca, tendința e spre joc, la școală trebuie sa stai în bancă, să stai la 5 ani pentru un copil 4 ore în bancă e foarte mult – Nina Dinu, profesor logoped

Pe 9 septembrie 2019, peste 200 de mii de copii de 6 ani ar trebui să intre la şcoala primară. Metodologia spune că preşcolarii ar trebui să iasă din grădiniţă doar dacă fac 6 ani până la această dată, iar cei care împlinesc vârsta până la 31 decembrie să treacă de evaluarea psihosomatică.

Mai multe pe observator.tv

Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.