Cum ”legăm” roșiile: metode de palisare recomandate de profesioniști

palisarea-rosiilor-in-gradina 1

Legarea roșiilor, a răsadurilor de tomate, se numește palisare și reprezintă operațiunea de susținere a plantelor pentru a crește în sus și ridicarea lor de pe sol, ceea ce face ca și producția și calitatea legumelor obținute să fie mai bună. Tehnica se aplică și la alte culturi, astfel că vorbim despre palisarea ardeilor, palisarea vinetelor, palisarea castraveților, palisarea fasolei.

Advertisement

În cazul roșiilor, legarea răsadurilor plantate se poate face prin trei metode: palisarea pe ață, palisarea pe araci și palisarea pe spalieri.

Advertisement

palisarea-rosiilor-cu-ata

Palisarea pe ață a roșiilor se poate face mai ales în sere și solarii, fiind o procedură mai complicată pentru o cultură în câmp sau grădină. Astfel, ”baza” tehnicii o reprezintă structura solarului care trebuie să fie unul solid pentru a susține plantele și rodul lor ulterior.

clips-pentru-palisare-legumelor

rosie

La palisarea cu ață, specialiștii de la Marcoser (www.marcoser.ro) arată că sunt trei metode de fixare a aței – cu un inel special (clips – vezi foto sus), prin legarea aței la baza plantei sau prin legarea aței cu un țăruș care se înfige în pământ lângă fiecare plantă.

Oricare ar fi metoda aleasă, conducerea tomatelor pe ață se face prin răsucirea periodică (1-2 ori/săptămână) a tulpinii în jurul aței. Palisarea pe ață se poate utiliza pentru culturile de tomate, castraveți, fasole, ardei, vinete„, explică oficialii Marcoser.

Un secret al palisării cu ață îl reprezintă calitatea acesteia. Ața folosită pentru legarea roșiilor NU trebuie să fie foarte subțire pentru a nu exista riscul ca planta să se ”taie” sau să se rănească prin contact. Mai mult, profesioniștii recomandă ca ca ața utilizată pentru palisarea răsadurilor de legume trebuie să fie stabilizată UV (să conțină aditivi UV) pentru cel puțin perioada unui ciclu de cultură.

Luke Stratton, owner of Stratton Tomato Farm in Rutledge, TN.

Luke Stratton, owner of Stratton Tomato Farm in Rutledge, TN.

Pentru solarii mai mici, dar și pentru culturi de grădină sau în câmp, recomandarea specialiștilor este ca palisarea legumelor să se facă pe araci. Aracii se înfing în pământ cât mai aproape de plantă, această operațiune realizându-se cu mare atenție deoarece se pot răni sau distrug rădăcinile plantelor. Din acest motiv, se recomandă ca imediat după ce s-a terminat de înfipt aracii, să se administreze prin apa de irigare, un fungicid sistemic, care să micșoreze riscul îmbolnăvirii plantelor.

Prin legare periodică (recomandat întotdeauna sub buchet) cu ață, planta este susținută foarte bine de arac. Avantajul utilizării aracilor pentru susținerea tomatelor îl constituie faptul că nu afectează integritatea structurală a solarului, iar unele operațiuni (de exemplu, stropitul) sunt mai ușor de executat în condițiile în care avem de a face cu o densitate mare de plante.

Palisarea pe spalieri este cea de-a treia metodă și destul de frecvent folosită. Spalierii – egali ca înălțime (preferabil) se fixează la capetele straturilor de roșii, cu distanță de cinci metri între ei. Pe stâlpi se fixează o sârmă care să treacă pe deasupra rândurilor de răsaduri plantate, iar de pe sârmă, în jos, va pleca o ață (nu foarte subțire – din nou!) care se prinde cu grijă fie de baza plăntuței, fie de un țăruș înfipt lângă ea.

Foto: Marcoser.rowww.farms.comoutofmyshed.co.uk

Articol relatat de portalul agrointel.ro.

Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.