Cum să menţii orhideea înflorită

orhidee

O floare atât de delicată pare greu de îngrijit. Şi totuşi, lucrurile nu stau aşa. Există câteva trucuri prin care o poţi face să rămână în floare mai mult timp.

Advertisement

Sunt o mulţime de specii de orhidee în lume, 30.000 mai precis, dar cea mai cunoscută este orhideea fluture, Phalaenopsis. Este cultivată mai ales ca plantă de apartament, pentru că poate să înflorească de mai multe ori într-un an, începând din iarnă şi până primăvara. Când e bine îngrijită şi ţinută în apartament, florile se pot menţine chiar trei luni.

Advertisement

La căldură creşte mai repede

Cea mai bună temperatură pentru o orhidee este undeva între 21 şi 29 de grade Celsius în timpul zilei şi nu mai mult de 20 de grade noaptea. Dacă încăperea în care stă este încălzită, mai ales iarna, poate creşte rapid. La răcoare înfloreşte mai puţin, dar cu flori mai mari şi mai frumoase. Toamna o poţi ţine pe balcon pe timpul nopţii, dacă nu sunt mai puţin de 10 grade Celsius. Aşa va înflori mai uşor.

Extrapont

Odată apăruţi bobocii, ai grijă să n-o supui la treceri bruşte de la o temperatură la alta, altfel îi vei pierde.

Niciodată uscată

Spre deosebire de alte plante, orhideea nu poate reţine apa după udări, de aceea trebuie s-o uzi des, ori de câte ori pământul este aproape uscat. Dacă ţi-ai adus aminte să-i dai apă seara, mai bine laşi asta pentru a doua zi. În caz contrar, peste noapte riscă să putrezească.

Unde o aşezi?

Orhideei îi merge bine dacă este pusă la o fereastră unde razele soarelui n-o pot ajunge direct prea multe ore pe zi.

Priveşte cu atenţie frunzele! Când sunt de un verde intens înseamnă că primeşte prea multă lumină, iar când  au o culoare galben-verzuie este semn că stă prea mult la lumină puternică. Se mulţumeşte şi cu lumina artificială, doar că are nevoie de o expunere de aproape 16 ore  pe zi. Se poate dezvolta bine chiar dacă o aşezi în bucătărie sau în baie, pentru că adoră umiditatea, iar aceste locuri i-o oferă din plin.

Mutarea în alt ghiveci

Odată la trei ani, după ce a înflorit, o poţi trece în alt ghiveci. Dacă are rădăcinile lipite de pereţii vasului în care a stat, mai bine spagi vasul decât să le rupi. Apoi, le cureţi de pământ, de părţile putrezite şi aşezi planta în pământ nou. Abia la trei săptămâni după aceea o poţi uda din nou.

Articol relatat de portalul clickpentrufemei.ro.

Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.