Cum se cultivă cartofii în saci

cultivarea-cartofilor-in-saci-1

Cultivarea cartofilor în saci sau pungi de plastic este o tehnică simplă care vă asigură o producție mulțumitoare de cartofi crescuți fără chimicale, folosind suprafețe/spații foarte mici. Rodul muncii, adică recolta de cartofi noi, se obține, în funcție de soiul de cartof pentru care optați, în cel mult 10 până la 20 de săptămâni de la plantare.

Advertisement

Cultura de cartofi folosind această tehnică se poate începe primăvara – cel mai devreme în martie și cel mai târziu în mai, dar și toamna, având apoi grijă ca sacii să fie protejați de îngheț și să fie ținuți la o temperatură optimă.

Advertisement

Pentru a cultiva cartofi în saci aveți nevoie, bineînțeles, de acești saci sau de pungi de plastic mai vechi, destul de rezistente. Primul lucru pe care îl aveți de făcut este să găuriți partea de jos a acestor ambalaje pentru a asigura scurgerea apei.

Sunt apoi două tehnici de cultură. În prima se pune pune în pungă sau în sac un strat de 5-10 centimetri de pământ fertil sau compost. Se așează apoi cartofii încolțiti sau cartofii de sămânță pe acest strat și se acoperă cu pământ.

Pont: Pentru a ajuta cartofii să încolțească, ei se lasă afară 3-4 zile și apoi veți vedea că le apar acele ”ochiuri”. Dacă aveți tuberculi prea mari, ei pot fi tăiați pentru multiplicare, având grijă ca pe fiecare bucată să rămână, preferabil, două astfel de ochiuri.

cartofi-pusi-sa-incolteasca

Când observați că deja s-au dezvoltat plăntuțe de cartof înalte de 10 centimetri, acoperiți-le pe jumătate cu un nou strat de pământ. Repetați procesul până la se umple sacul, având grijă să udați periodic plantele până la înflorit.

cartofi-incoltiti-in-sac

Cea de-a doua tehnică de cultură a cartofilor în saci presupune umplerea acestora cu pământ, lăsând 2,5 cm în partea de sus. Apoi cartofii de sămânță de plantează la o adâncime de circa 12 centimetri, având grijă să fie apoi acoperiți bine cu pământ.

Pentru păstrarea sacilor în care cresc cartofii se recomandă locuri însorite de pe balcon, din curte sau de pe terase.

Recoltarea cartofilor se poate face după înflorire, însă se recomandă o verificare prealabilă a dimensiunii atinse de tuberculi. Se poate opta pentru scoaterea lor treptat – prima dată cei mari, lăsându-i și pe cei de dimensiuni mai mici să se dezvolte.

Cultivarea cartofilor la sac dă rezultate bune și pentru cartoful mov sau cartoful dulce, la acesta din urmă fiind recomandați saci mai mari.

Articol relatat de portalul agrointel.ro.

Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.