Descoperire de răsunet! Un faraon de 3.650 de ani şi o „dinastie pierdută”

mumia-2_22281764

În secolele care s-au scurs până la apariţia Noului Regat al Egiptului, care a început din 1500 î.Hr., multe regate din regiune se războiau unele cu altele.

Advertisement

Acum arheologii au descoperit dovezi ale existenţei unuia dintre aceste regate pierdute, odată cu mormântul faraonului Senebkay, care s-a numărat printre conducătorii săi. Faraonul Senebkay a domnit peste un regat care a existat cu secole înainte ca Egiptul să devină puternicul imperiu pe care îl asociem de obicei cu domnia faraonilor legendari precum Ramses cel Mare.

Advertisement

Dinastia acestui rege de demult s-a luptat împotriva altor facţiuni ca să obţină controlul vastelor zone fertile care mărgineau Nilul şi Marea Roşie.

În aceste hieroglife putem vedea fraza ”Fiul lui Ra, Senebkay”.

Arheologul Joseph Wegner de al Universitatea Pennsylvania excava mormântul unui alt rege, Sobekhotep, aflat în apropiere, când echipa sa a dat din întâmplare peste mormântul lui Senebkay.

El a declarat pentru BBC News: „Am descoperit un rege necunoscut şi o dinastie pierdută. Se pare că toţi cei 16 regi sunt îngropaţi acolo… Acum avem mormântul primului şi al celui de al doilea rege al dinastiei. Trebuie să mai fie o serie întreagă de alte morminte. Jefuitorii de morminte le-au golit de artefacte, dar încă mai există o reţetă medicală pentru Senebkay, gravată în lemn. Faptul că se refolosea lemnul sugerează că mormântul lui Senebkay a apărut la scurt timp după cel al lui Sobekhotep. Acolo unde sunt morminte de regi există şi morminte de regine şi morminte al unor înalţi demnitari de la curtea regală. Această descoperire a oferit o perspectivă interesantă asupra unei perioade de fragmentare şi conflicte politice, a luptelor cu regatele rivale din nord şi sud”.

Wagner a spus că se va întoarce în zonă în curând pentru a continua săpăturile.

SURSA

Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.