Dieta de post ar putea regenera pancreasul cu diabet zaharat

Un proces de regenerare a pancreasului ar putea fi declanşat printr-o dietă de post, afirmă un studiu efectuat la University of Southern California. Restabilirea funcţiei organului care controlează nivelul de zahăr din sânge a inversat simptomele de diabet zaharat în experimentele pe animale de laborator.

Advertisement

Este ca o formă a dietei umane atunci când oamenii stau cinci zile pe un conţinut caloric scăzut, sărac in proteine, carbohidraţi, dar bogat în grăsimi nesaturate. Se aseamănă cu o dietă vegetariană cu nuci şi supe, dar cu 800 până la 1100 de calorii pe zi.

Advertisement

Apoi, pacienţii au 25 de zile în care mănâncă ceea ce doresc, astfel încât, în ​​general, dieta imită perioadele de post şi de sărbătoare.

Studii anterioare au sugerat că un astfel de regim poate încetini ritmul de îmbătrânire.

Experimentele făcute recent la University of Southern California, din Statele Unite, pe animale de laborator, au arătat că dieta regenerează un tip special de celule din pancreas, numite celule beta. Acestea sunt celulele care detectează conţinutul de zahăr în sânge şi eliberează hormonul numit insulină în cazul în care acesta devine prea mare.

Concluzia cercetătorilor a fost că, prin împingerea animalelor de studiu într-o stare nutriţională extremă şi apoi aducându-le înapoi, de la foame la hrănire, celulele din pancreas au declanşat un fel de reprogramare care a reconstruit partea organului care nu mai era funcţională.

Din experimentele de laborator au rezultat beneficii atât pentru diabetul de tip 1 cât şi pentru cel de tip 2.

Rezultatele sunt extrem de importante, deoarece arată că se poate folosi dieta pentru a reprograma celulele fără a fi nevoie de modificări genetice.

Totuşi, această dietă nu trebuie încercată acasă, fără supraveghere medicală, deoarece este mult mai complexă decât pare. Cei care încearcă ar putea avea probleme mari cu sănătatea, în cazul în care dieta este făcută fără îndrumare medicală.

sursa:tititudorancea.ro

Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.