Dieta vegana

vegan

Termenul vegan se referă nu doar la alimentaţie ci şi la un stil de viaţa. Veganii sunt vegetarienii care au eliminat orice aliment de provenienţă animală – lapte, ouă, brânză – şi care susţin protejarea animalelor de orice fel de abuz.

Dieta vegană se aseamănă cu postul creştinesc, dar scopurile sunt diferite. Se urmăreşte detoxifierea trupului prin eliminarea în primul rând a cărnii apoi a branzeturilor şi în general un trai sănătos bazat pe fructe şi legume, fibre, cereale.

În general dietele vegetariane vin în urma încercării unor diete ovo-lacto-vegetariene cu care te-ai acomodat. Sistemului digestiv îi ia o perioadă să se adapteze şi e bine să nu faci trecerea brusc sau pentru o perioadă scurtă de timp.

Cele mai multe persoane care au ales o dietă vegană au transformat-o într-un stil de alimentaţie pe viaţă sau cel puţin mai multe luni.

Combinaţii

Din alimentaţia vegană nu lipsesc legumele şi fructele, orezul, cartofi, cerealele, spanacul, nucile şi alunele, brânza tofu sau soia. Salatele vegane sunt un adevărat prilej de joacă: amesteci ananas, kiwi, alune caju, castraveţi şi branză tofu pentru o cină uşoara, sau globuleţe de soia cu orez cu alune şi spanac pentru un prânz hrănitor. Astea sunt doar nişte exemple.

Iată un plan săptămânal care, chiar daca nu va fi urmat cu stricteţe, poate oferi idei. Şi garantează pierderea în greutate, bineînteles, ca orice dietă, care funcţionează mult mai bine însoţită de mişcare. Joggingul în aer liber sună bine în această perioadă.

Se recomandă pentru o detoxifiere şi mai bună o cană de apă călduţă cu lămâie dimineaţa pe stomacul gol.

Sugestie de dietă săptămânală: 

Luni

Mic dejun: o jumătate de cană de musli, lapte de soia, o mănuţă de seminţe, un kiwi, un măr

Prânz: jumătate de cană de măsline, o salată de verdeţuri, sfeclă roşie gătită, o mănuţă de nuci, 30g de brânză tofu

Gustare: 10 migdale, 2 caise

Cină: tofu prăjită, mazăre, o cană de broccoli, un morcov

Marţi

Mic dejun: 120 g de fasole, 2 felii de pâine prăjită din tărâţe, o cană de spanac, o roşie

Prânz: o supă de roşii, un măr

Gustare: un fruct

Cină: falafel cu hummus, 150 de g de salată de fructe, brânză tofu

Miercuri

Mic dejun: brioşă din grâu integral, o ruşie, nectarine, papaya,

Pranz: o ceaşcă de ciuperci, germeni de soia, pâine cu seminţe, avocado, capere, morcov gratinat, humus

Gustare: 1 biscuit din grâu integral şi o cafea cu lapte de soia

Cină: lasagna vegetariană preparată cu paste integrala, salată de verdeţuri, un măr

Joi

Mic dejun: cereleale integrale cu lapte de soia, un kiwi, câteva căpşune

Prânz: tortellini cu spanac şi sos de roşii, o cană de orez integral

Gustare: un rând de ciocolată neagră, un măr

Cină: câţiva cartofi fierţi, salată de verdeţuri cu dressing din ulei de măsline, ceapă, chilli, usturoi şi roşii, brânză tofu

Vineri

Mic dejun: ceai negru cu biscuiţi de ovăz, o banană, câteva căpşune

Prânz: salată cu paste, morcovi, arahide, varză, măsline şi dressing din suc de lămâie verde

Gustare: ciocolată neagră, ceai de mentă

Cină: burger din tofu (reţeta se găseşte pe internet), porumb şi broccoli

Sâmbătă şi duminică: combină tu cum vrei în stilul de mai sus. Va trebui să faci drumuri dese în piaţă şi merită încercate şi magazinele bio.

Articol relatat de portalul femina.rol.ro.

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *