Efectele sunt grave! Greșeala majoră pe care mulți părinți o fac cu copiii lor.

copil-trist

Copiii sunt foarte sensibili la conflictele adulților și învață foarte mult observând comportamentul lor. Copiii ai căror părinți îi lovesc, vor avea tendința de a lovi și ei. De asemenea, dacă asistă la scandaluri între părinți, sănătatea lor psihică va avea mult de suferit. 

Advertisement

Dacă văd că părinții se ceartă, băietii pot deveni mai agresivi, iar fetele mai stresate și mai deprimate. Copiii care sunt expuși la violență sau educați prin metode violente, atât verbal, cât și fizic, pot dezvolta probleme emoționale și comportamentale care îi vor împiedica să dezvolte relații normale cu ceilalti copii și, mai târziu, cu alți adulți. Țipetele provoacă teamă și anxietate, iar copilul se va manifesta plângând și devenind agitat.

Advertisement

O altă greșeală gravă a unor părinți este că își exprimă neumulțumirea față de copil, nu față de comportamentul acestuia. Spun adesea “Ești rău”, când ar trebui să spună “Ai făcut un lucru rău”. Astfel de exprimări pot afecta stima și imaginea de sine a copilului. Folosirea unor apelative precum “prost”, “idiot” sau incercarea de a trezi sentimentul de vină ( “Ce ar spune tata daca te-ar vedea în halul ăsta?!”) va face ca cei mici să devină extrem de ostili în timp.

sursa: adpres.net

Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.