Adevărul despre cât de nociv este telefonul mobil asupra sănătății

Mobilul este un dispozitiv de comunicare indispensabil în societatea actuală, dar utilizarea acestuia are și o serie consecințe asupra sănătăţii. Oamenii de știinţă au efectuat o serie de studii încercând să determine cu exactitate consecințele folosirii telefonului mobil asupra organismului.

Advertisement

Studiile efectuate în laboratoare presupun de obicei expunerea animalelor la energii asemănătoare energiei RF (emise de telefonul mobil) pentru a vedea dacă acestea provoacă probleme de sănătate sau chiar apariția unor tumori.

Advertisement

Oamenii de știință au observat că în cazul şobolanilor de sex masculin există o probabilitate mai mare de apariție a unor tumori cardiace, în timp ce şobolanii şi nou-născuţii expuşi la niveluri ridicate de radiaţii în timpul sarcinii şi alăptării au fost mai predispuşi la scăderea greutății corporale. Totodată, a fost constatată și o afectarea a ADN-ului şi deteriorarea ţesutului cardiac, la şobolanii masculi şi la femele, dar nu şi în rândul şoarecilor.

La ambele specii de animale (șobolani și șoareci) au apărut și alte tipuri de tumori, incluzând tumori ale ficatului, pancreasului, creierului, precum și prostatei.

Animalele folosite în aceste studii au fost expuse la radiaţii telefonice timp de nouă ore pe zi, vreme de doi ani (în principal durata de viaţă completă a unui şobolan). Potrivit cercetătorilor, acest nivel de expunere este mult mai mare decât nivelul la care sunt expuşi oameni în mod normal, ceea ce face dificilă extrapolarea impactului asupra radiaţiilor celulare asupra oamenilor.

Studii efectuate pe oameni

Alt studiu efectuat se referă la ratele de apariţie a cancerului în diferite grupuri de oameni. Un astfel de studiu ar putea compara rata de apariție a cancerului într-un grup de oameni care utilizează frecvent telefonul mobil cu rata într-un grup care nu utilizează decât ocazional acest dispozitiv.

În concluzie, în momentul de față niciun tip de studiu nu oferă suficiente dovezi pe cont propriu pentru a arăta dacă o astfel de radiaţie cauzează cancer în rândul oamenilor, motiv pentru care cercetătorii iau de obicei în considerare atât studiile pe bază de laborator, cât şi pe baza participanţilor, informează mediafax.ro.

Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.