GIGANȚII care conduc lumea din umbră. Află cine sunt cei care controlează preţul benzinei şi al pâinii

foto: linkedin.com

Acestea sunt ”fantomele” care ne pot scumpi viata sau… ne-o pot ieftini:

Vitol este cel mai mare trader din lume si este inregistrata in Olanda. Cu doar 2.700 de angajati compania genereaza annual 195 de miliarde de dolari. Activeaza in principal in zona energetica (petrol, gaze naturale, energie electrica), metale sI zahar. Recent a cumparat impreuna cu o alta firma benzinariile Shell din 14 state aflate in Vestul Africii, pastrand brandul Shell. Firma este un simplu intermediar.

Advertisement

Glencore, insa, este altfel construita. Proprii sai angajati sunt 2.800, insa la minele sI sondele sale lucreaza in total 55.000 de oameni. Anul trecut a invartit afaceri de 145 miliarde de dolari in energie, metale, minerale si agricultura. Fondatorul sau, Marc Rich, 76 de ani, a fost pus inclusiv pe lista neagra a FBI pentru acuzatii de evaziune sI violarea embargoului asupra Iranului. Rich si-a vandut cota in 1994. Compania, inregistrata in Elvetia, a fost listata recent pe bursa, ceea ce l-a facut instantaneu miliardar pe directorul sau executiv Ivan Glassenberg. Detinand 16% din firma, la capitalizarea actuala, cota sa este de 4,5 miliarde de dolari. Compania are de la ferme in America de Sud la mine de cupru in Zambia. Mai detine sI 34,5% la gigantul minier Xstrata. Rich a fost exonerat de presedintele american Bill Clinton.

Advertisement

Cargill a fost fondata in 1965 de catre William Wallace Cargill. Are 130.000 de angajati la nivel mondial iar activitatea sa se concentreaza indeosebi in agricultura, cumparand de la producatori la preturi mici cereale, floarea-soarelui sI vanzandu-le mai departe la pretul international. Este condusa de catre Greg Page sI are annual venituri de 108 miliarde de dolari. In topul Forbes 500 ar fi a 13-a din lume, imediat dupa gigantul bancar Citigroup. Este cea mai mare companie privata din SUA sI activeaza inclusiv in Romania. Cargill Agricultura SRL a avut anul trecut o cifra de afaceri de 1,76 miliarde de lei sI pierderi de 63,5 milioane de lei. In 1937 a fost fortata sa isi vanda contractele de porumb. In 1972 a fost atacata pe motiv ca a vandut mari cantitati de grau in Rusia pentru a creste pretul.

Koch Industries este un colos cu venituri de 100 de miliarde de dolari sI 70.000 de angajati. A fost fondata de Fred Koch in anii 1920 in SUA iar acum este condusa de familia acestuia, fratii Charles sI David Koch. Detine in SUA aproape 6.500 de kilometri de conducte sI trei dintre cele mai profitabile rafinarii ale tarii. Opereaza in 60 de tari. Cei doi frati sunt apropiati de Partidul Republican din SUA iar tentaculele lor in zona politica i-au adus numele de “Kochtopus’. In 2009-2010 compania a profitat de faptul ca petrolul este foarte ieftin sI a cumparat in cantitati imense. Profitand de navele sI conductele sale, l-a stocat in zona de coasta a Golfului Mexic. Dupa care l-a vandut pe contracte derivative cu livrare in viitor. Strategia i-a adus un profit de 10 dolari pe baril. O serie de fosti angajati ai sai au fost gasiti ca au avut “activitati criminale’ in sase state din 2002 pana in 2008.

ADM, fosta Archer Daniels Midland, a fost fondata in 1902 sI este regina tranzactiilor cu porumb. Are 30.000 de angajati sI venituri de 81 de miliarde de dolari. “Porumbul merge intr-o parte iar profitul in cealalta’, este o vorba celebra care descrie cum aceasta firma a transformat cerealele in aur. Detine camioane, barje, nave sI uzine de procesare, plantatii de palmieri sI combinate chimice in Asia sI silozuri in Brazilia.

Gunvor este un alt trader celebru. Se ocupa de petrol, carbune sI gaz lichefiat. A fost infiintata de omul de afaceri rus Ghennady Timchenko in 1997 iar documentele WikiLeaks arata ca insusi premierul rus Vladimir Putin detine aproape jumatate din actiunile sale. Cifra de afaceri a firmei a crescut fenomenal, de la 5 miliarde de dolari in 2004 la 80 de miliarde in acest an (estimata).

Louis Dreyfus este o firma fondata in 1851 in Franta sI este cel mai mare trader de bumbac sI orez din lume. Afacerile sale au insumat in 2010 – 46 de miliarde de dolari.

sursa: jurnalul.ro

Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.