Descoperirea a fost făcută într-un proiect al Societății, iar când au găsit planta, biologii au reușit doar să o încadreze în familia Apiaceae, din care mai fac parte morcovul, pătrunjelul, mărarul.

Prima ipoteză a biologilor a fost că au de a face cu o altă specie nouă pentru flora din România. Rezervația Pădurea Dumbrăveni se află foarte aproape de granița cu Bulgaria, deci erau șanse bune pentru identificarea unor specii prezente în flora țării vecine, dar nesemnalate încă la noi. Biologii au colectat frunze și au încercat să identifice genul. Au căutat specii similare în flora țărilor vecine, în zadar însă.

Biologii au mai căutat specia și în alte situri din Dobrogea, dar nu au mai găsit alte populații, în afara unui grup de 172 de indivizi, localizat în Rezervația Pădurea Dumbrăveni. Astfel, în momentul de față, specia este clasificată conform regulamentului IUCN ca specie Periclitată.

Specia nouă a fost botezată Ferula mikraskythiana, deoarece espe specifică Dobrogei, regiune care în greaca veche avea denumirea Mikra Skythia (în română, Sciția Mică).

Pentru denumirea populară, propunerea biologilor este aerel dobrogean.

sursa: activenews.ro