Incredibil! Cum se pot juca nişte incompetenţi cu vieţile unor oameni! Criminaliştii FBI au depus mărturii false cu privire la probele criminalistice timp de 30 de ani!!!

new_FBI_1

Departamentul Justiţiei din SUA şi Biroul Federal de Investigaţii au recunoscut că aproape toţi experţii unităţii FBI de analizare a probelor criminaliste au făcut mărturii false contra unor infractori, în procese din ultimii 30 de ani (1970 – 1999), situaţie ce ridică dubii privind sistemul judiciar american.

Advertisement

Dintre cei 29 de experţi ai Laboratorului Criminalistic FBI, 25 au transmis eronat rezultatele analizelor privitoare la firele de păr, favorizând procurorii. Astfel, în 96 % din cazurile soluţionate în acea perioadă s-au dispus sentinţe de condamnare bazate pe probe de laborator eronate. În această situaţie se află 257 cazuri, altele urmează a fi verificate în scurt timp.

Advertisement

Printre cazurile verificate sunt şi 18 condamnari la moarte, 12 încarceraţi fiind deja executaţi sau au murit în închisoare.

Pe baza dezvăluirilor şocante, condamnaţii şi procurorii din 47 de state americane şi din capitala federală, Washington DC, au fost înştiinţaţi că dosarele trebuiesc reanalizate pentru a se stabili dacă sunt necesare apeluri în justiţie. Patru inculpaţi au fost deja achitaţi.

„Utilizarea timp de trei decenii de către FBI a mostrelor microscopice de păr pentru incluparea infractorilor este un dezastru complet”, a reacţionat Peter Neufeld, cofondatorul Institutului Innocence Project, participant la activităţile de verificare a dosarelor. „Primul ordin în această chestiune, sincer, este ca FBI şi DOJ să îşi dubleze eforturile pentru a obţine transcrierile din sute şi sute de cazuri în care agenţii FBI au oferit mărturii exagerate” a continuat Neufeld.

„Este necesară o investigaţie completă care să arate de ce FBI, conducerile statelor americane care foloseau expertiza laboratorului FBI şi instanţele judiciare au permis aşa ceva şi de ce aceste practici nu au fost oprite mai devreme”, a adăugat Neufeld, salutând totuşi cooperarea Departamentului Justiţiei şi a FBI în anchete.

Departamentul de Justiţie a emis o declaraţie spunând că: „Departamentul şi FBI-ul se angajează să asigure că inculpaţii afectaţi vor fi notificaţi cu privire la erorile din trecut şi se va face dreptate în fiecare caz.

De asemenea, ne angajăm să asigurăm acurateţea viitoarelor mărturii în instanţe despre mostrele de păr analizate ca probe şi să aplicăm cu exactitate ştiinţa expertizei probelor criminalistice”.

Senatorul democrat Richard Blumenthal, fost procuror, a îndemnat FBI şi Departamentul Justiţiei să trimită notificări inculpaţilor din 2.500 de procese care au implicat mostre de păr, chiar dacă verificările nu au fost finalizate. „Aceste concluzii sunt înspăimântătoare pentru sistemul judiciar american, nu doar pentru potenţialii inculpaţi nevinovaţi care au fost încarceraţi pe nedrept sau chiar executaţi, dar şi pentru procurorii care s-au bazat pe probe fabricate şi false, în pofida intenţiilor de a aplica legea cu bună credinţă”, a subliniat Blumenthal.

sursa: romaniafarajustitie.wordpress.com

 

Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.