O nouă teorie medicală chineză susține că bolile sunt cauzate de elementele din mediul înconjurător


Teoria medicala chineza sustine ca bolile sunt cauzate de elementele din mediul inconjurator (vantul, frigul, umezeala, caldura, uscaciunea si focul) si de factorii interni (placerea, furia, nelinistea, melancolia, tristetea, frica si groaza). Tratamentul nu se concentreaza numai asupra eliminarii toxinelor daunatoare, ci si asupra intaririi vitalitatii si a rezistentei organismului la boli.

Advertisement

Tratamentele occidentale, pe de alta parte, adopta, in principal, un tratament paliativ localizat, care trateaza capul pentru dureri de cap si picioarele pentru durerile de picioare. Medicina chineza cauta un tratament pentru tot corpul, prin ajustarea dezechilibrelor din organism care cauzeaza durerea de cap sau de picior. Tratamentul radical nu implica numai medicamente, ci si dieta si exercitii fizice in cadrul terapiei.

Advertisement

„Uciderea” germenilor cu droguri sintetice puternice are beneficii, practic, nule in timp, deoarece exista intotdeauna mai multi germeni in mediul inconjurator care sa-l reinfecteze pe pacient, imediat ce medicatia a fost oprita. Singurele masuri care realizeaza un tratament permanent sunt corectarea afectiunilor interne de dezechilibru si toxicitate si permiterea ca boala sa-si urmeze evolutia, in primul rand. Atunci cand acest lucru este realizat, toate simptomele vor disparea complet.

Initial, si medicina occidentala recunostea cauzele de baza ale bolilor. Hipocrate credea ca boala era cauzata de un dezechilibrul al „umorilor” din corpul uman, si nu de factorii externi. Thomas Sydenham, medicul din secolul al XVII-lea cunoscut ca fiind „un Hipocrate englez”, scria: „Boala nu este nimic mai mult decat o incercare a organismului de a se elibera de materia maligna”. Rudolf Virchow, un pionier al secolului al XVIII-lea in domeniul patologiei celulare, scria urmatoarele despre boli: “Daca as putea sa-mi retraiesc viata, mi-as dedica-o demonstrarii faptului ca germenii isi cauta mediul natural – tesutul bolnav – si nu sunt ei insisi cauza tesutului afectat. De exemplu, tantarii cauta apa statatoare, dar nu fac ca apa sa devina statatoare”.

In volumul Food Is Your Best Medicine, dr. Henry G. Bieler, care poate fi considerat a fi un „Hipocrate modern”, ajunge la trei concluzii de baza referitoare la boli, bazate pe 50 de ani de experienta clinica:

“Prima este aceea ca bolile nu au ca agent cauzativ principal germenii. In schimb, cred ca boala este cauzata de o toxemie care are ca rezultat afectarea sau anularea functiilor celulelor, inlesnind, astfel, multiplicarea si atacurile germenilor. A doua concluzie la care am ajuns este aceea ca, aproape in toate cazurile, folosirea medicamentelor pentru tratarea pacientilor e daunatoare. Medicamentele pot produce efecte secundare grave si, uneori, pot chiar sa dea nastere unor noi boli… A treia concluzie la care am ajuns este aceea ca bolile pot fi vindecate prin folosirea corecta a alimentelor adecvate”.

Adevaratul v