Mare ATENȚIE! Postezi pe Facebook și poți intră în pușcarie. Curtea de Apel Târgu Mureș a decis!

f-b-01

De acum inainte, puteti fi dat in judecata pentru tot ceea ce scrieti sau incarcati pe Facebook, chiar daca este vorba de postari care pot fi vazute numai de prieteni. Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat pe 27 noiembrie, printr-o decizie irevocabila, sa confirme sentinta de Curtii de Apel Targu Mures care constata ca profilul personal de Facebook al unui utilizator are caracter public, scrie alternativenewsromania.

Advertisement

Mai precis, pentru cei 7,2 milioane de utilizatori de Facebook din Romania, pe care decizia judecatorilor ii afecteaza in mod direct. Si asta pentru ca la sfarsitul lunii noiembrie 2014 Curtea Suprema a confirmat sentinta Curtii de Apel Targu Mures. Mircea Munteanu facuse recurs la ICCJ, insa instanta suprema a respins ca nefondat recursul printr-o decizie irevocabila.

Advertisement

Ce inseamna acest lucru pentru utilizatorii Facebook din tara noastra? Inseamna ca pot fi trasi la raspundere pentru postarile lor, chiar daca acestea au avut caracter privat, putand fi vazute doar de un cerc restrans de prieteni din reteaua sociala. Practic, sunteti responsabil pentru orice continut la care se poate da LIKE si SHARE. Daca jigniti pe cineva intr-o postare, incalcati drepturile de autor sau dreptul la viata privata, scrieti mesaje rasiste sau incitati la violenta pe Facebook, puteti ajunge in fata judecatorilor, la fel ca in cazul in care ati fi facut asta in public.

Postari care te lasa fara serviciu sau te baga la inchisoare

Hotararea judecatorilor romani nu e in niciun caz o premiera. Acum doi ani, o instanta federala din SUA a decis ca postarile pe Facebook pot fi folosite ca dovezi in justitie, chiar daca nu au avut acces la ele decat un numar mic de prieteni. „Daca setarile Facebook le permit „prietenilor” sa vizualizaeze postarile suspectului, autoritatile pot accesa aceste postari prin intermediul unui martor care face parte dintre „prieteni” fara a se incalca al Patrulea Amendament”, a decis in august 2012 Curtea Districtuala a Districtul de Sud din New York. Cazul judecat era cel al lui Melvin Colon, membru al unei bande, care se laudase pe Facebook cu diverse fapte de violenta. Colon a constestat dreptul procurorilor de a folosi postarile sale drept dovezi in instanta, insa a pierdut procesul si a ajuns dupa gratii.

Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.