Meniul tradițional de 1 Decembrie vine din… IMPORT

fasole-cu-carnati

Mâncarea tradițională servită de români cu ocazia Zilei Naționale, celebra fasole cu ciolan sau cârnați, este de fapt mai mult importată din afara granițelor țării. Un procent foarte mic de fasole și carne este produs pe meleaguri românești.

Advertisement

Producția autohtonă de fasole reprezintă doar 5% din consumul românilor. La capitolul carne, 40% din carnea pe care o mănâncă anual românii este importată din alte țări.  Așadar, de 1 decembrie, când mulți români vor savura meniul tradițional – fasole cu ciolan – aceștia vor consuma de fapt produse străine. Un studiu al Consiliului Concurenţei, spre exemplu, arată că fasolea din consumul intern provine din UE (fără România) în proporţie de 32% şi din afara UE în proporţie de 64%, restul de 4% reprezentând producţia naţională, precizează Mediafax.

Advertisement

Mezelurile sunt în proporţie de peste 90% procesate în România, însă carnea din acestea vine din import, mai ales cea de porc, proporţia medie a importurilor fiind de 60%. Pe scurt, dintr-un metru de cârnaţi, 60 de centimetri provin din import şi 40 de centimetri provin din producţia naţională, doar procesarea cârnaților executându-se local.

sursa: tion.ro

Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.