Merele care au influențat decisiv omenirea

mere

La numai câteva ore de la moartea lui Steve Jobs, pe reţele de socializare a apărut un articol care arată momentele din istoria omenirii în care merele au avut un rol decisiv. “Trei mere au schimbat lumea: cel pe care Eva l-a mâncat, cel care i-a căzut lui Newton în cap şi cel pe care Steve Jobs l-a creat (compania Apple – n.r.)”.

Advertisement

Advertisement

Potrivit Vechiului Testament, Adam şi Eva, primii oameni creaţi de Dumnezeu, au fost alungaţi din Rai după ce au mâncat fructul oprit – un măr. După ce i-a creat, Dumnezeu le-a dat libertate să facă tot ce-şi doresc în grădina Raiului, atât timp cât nu se ating de un singur fruct, mărul.
Femeia l-a ispitit pe Adam să guste din mărul interzis şi, după ce au muşcat amândoi, Dumnezeu i-a exclus din Rai. Această faptă reprezintă “păcatul originar” al omului.

Mărul lui Newton

Aşezat la umbra unui măr la sfârşitul secolului al XVII-lea (1686), fizicianul englez Isaac Newton se gândea la o problemă când un fruct s-a desprins din pom şi a căzut în faţa lui. Omului de ştiinţă i-a atras atenţia acest incident şi a început să-l analizeze mai mult, fiind interesat cum sunt ţinute toate obiectele pe pământ şi care e forţa care nu le lasă să plutească în voie – atracţia gravitaţională.

Ulterior, Newton a fost primul care a demonstrat că atât căderea obiectelor pe suprafaţa Pământului, cât şi mişcarea de rotaţie a Lunii în jurul Terrei şi a planetelor în jurul Soarelui sunt toate guvernate de una şi aceeaşi lege: cea a gravitaţiei universale. Nu numai ca aceasta a devenit fundamentul fizicii pentru următorii 200 de ani, dar a construit şi baza metodologiei ştiinţifice.

Mărul lui Steve Jobs

Compania Apple (Măr) a fost fondată de Steve Jobs, alături de Steve Wozniak. În 1976, cei doi au dat startul unei afaceri care avea să le aducă milioane de dolari într-un garaj închiriat din sudul Californiei. Opt ani mai târziu, un Steve Jobs vizibil emoţionat prezenta lumii întregi primul computer Macintosh (Mac, pe scurt) cu interfaţă grafică – adică nu folosea doar text şi cod, ci şi imagine. În timp, compania americană a devenit unul dintre cele mai importante branduri ale lumii.

SURSA

Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.