MISTERUL spadei din San-Galgano

De peste opt sute de ani, cei ce viziteaza vechea abatie San-Galgano, aflata nu departe de ora-sul italian Siena, privesc cu ace-easi nemarginita uimire principala atractie a locului: o spada cavalereasca medievala împlântata adânc, pâna la mâner, într-o stana de piatra! Multa vreme a existat credinta ca aceasta spada nu este decât un fals, menit sa atraga turistii si pelerinii.

Advertisement

Cu toate acestea, analizele metalografice complete facute în toamna anului 2001 la universitatea orasului Pavia au aratat ca spada dateaza din secolul al XII-lea! Ce era aceasta spada, cum putuse ea sa strapunga acum opt sute de ani o stânca? O veche legenda leaga povestea spadei de cavalerul Galgano Guidoti ( 1148- 1181), al carui castel se afla nu departe de Siena. Nestapânit din fire, de o deosebita cruzime si trufie, arogant si egoist, Galgano era o adeva-rata pacoste, pricinuind necazuri tuturor oa-menilor din partea locului.

Advertisement

Dar, în anul 1180, lui Galgano i s-a întâmplat ceva cu totul neobisnuit: i-a aparut în fata arhanghelul Mihail, care i-a spus ce avea sa faca spre a-si salva sufletul. Pentru asta Galgano trebuia sa-si lase castelul în schimbul unei pesteri si sa tina post. Tulburat pâna în adâncul sufletului, cavalerul a facut ceea ce i s-a spus. Dar ai lui, nemultumiti ca el fusese pâna mai ieri un barbat în toata puterea cuvântului, ajuns acum ascet, au început sa ia zilnic drumul pesterii, încercând în fel si chip sa-l întoarca la viata pe care o traise pâna atunci.

Galgano a încalecat pe cal, hotarât sa se lase în voia Domnului, iar calul l-a dus în vârful unei culmi abrupte, Monte-Sepi. Deodata, a rasunat o voce care i-a poruncit sa se opreasca acolo, si pe acea culme pustie înainte, Galgano a vazut un templu rotund, iar pe treptele lui era Iisus Hristos si Fecioara Maria, înconjurati de apostoli. Galgano a ramas încremenit; între timp viziunea disparuse. Dar vocea din ceruri a continuat sa se faca auzita si i-a poruncit din nou cavalerului sa paraseasca desfatarile omenesti si sa devina sihastru. Galgano a spus nestingherit ca asta ar fi fost pentru el la fel de greu pe cât ar fi fost sa-si înfiga spada în stânca aceea. Si, pentru a-si dovedi spusele, a lovit cu spada în stânca, si… spada a intrat în ea ca în unt.

Doar mânerul si câtiva centimetri de tais au mai ramas în afara… Vazând aceasta minune Galgano a ramas sa traiasca în singuratate pe vârful Monte Sepi. A mai trait doar un an, timp în care a înfaptuit câteva minuni, iar în anul 1185 a fost canonizat. Deasupra mormântului sau de pe vârful Monte Sepi a fost ridicata o abatie cistericana, iar deasupra stâncii cu spada s-a ridicat un templu rotund, aidoma celui din viziunea pe care a avut-o San Galgano… Taina spadei lui San Galgano a atras înca de mult atentia cercetatorilor.

Unii istorici descopera în legenda despre San Galgano paralele cu vestita epopee despre regele Arthur considerat întemeietorul Britaniei. Se stie ca, pentru a-si dovedi obârsia regeasca, regele Arthur a trebuit sa scoata din stânca spada lui Escalibur. Dar în toata Europa nu exista în realitate decât o spada în stânca – spada lui San Galgano! Este de asemenea interesant si urmatorul lucru: legendele despre abatie spun ca cel ce va încerca sa scoata aceasta spada din stânca va ramâne fara mâini. În cartea “Taina lui San Galgano”, cercetatorul italian Mario Moiraghi afirma ca, într-adevar, spada lui San Galgano, nu este nimic altceva decât vestita spada a regelui Arthur – Escalibur.

Moiraghi este convins ca legenda despre regele Arthur îsi are radacinile în Italia si nu în nordul Europei cum se considera pâna acum. Rezultatele analizelor au aratat ca spada lui San Galgano dateaza din secolul al XII-lea. Primele marturii despre Escalibur apar abia cu câteva zeci de ani mai târziu. Cea mai timpurie mentiune a fost gasita în poemul “Percival” al poetului francez Robert de Baron. Potrivit versiunii lui, spada a fost înfipta într-o nicovala care statea pe vârful unei stânci.

Dar legendele despre Regele Arthur si spada lui au început sa cunoasca o larga raspândire abia în secolul al XII –lea, când povestea despre spada lui San Galgano era deja cunoscuta în întreaga Europa. Mario Moiraghi remarca faptul ca în legendele despre San Galgano exista o serie de coincidente vizibile cu legendele despre sir Percival, care a gasit Sfântul Graal. Dupa parerea lui Moiraghi, acest lucru da de presupus ca tocmai viata lui San Galgano, cavalerul –sihastru, a inspirat legendele despre regele Arthur, iar Galgano a fost prototipul lui sir Percival. Dar daca personalitatea regelui Arthur continua sa fie legendara, spada lui San Galgano este absolut materiala si, ca acum sute de ani în urma, poate fi vazuta de orice doritor. Acesta nu trebuie sa uite însa ce spun vechile legende ce se întâmpla când cineva încearca sa o scoata din stânca….

sursa: astrologykom.blogspot.ro

Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.