Musaca de cartofi, de post – delicioasă
Musacaua este un aliment prezent in special in bucataria tarilor din Balcani si Orientul Indepartat. Cuvantul musaca vine din araba si inseamna servit rece. In limba romana a ajuns din limba greaca. Varianta greceasca a acestui fel de mancare este dealtfel si versiunea care s-a impus in gastronomie.
Ingrediende necesare:
- 1.5 kg cartofi
- 1 kg vinete
- 2-3 dovlecei
- 2 cepe
- 3 linguri de ulei
- 3-4 rosii
- 200 ml suc de rosii
- oregano
- cimbru
- piper
- boia dulce
- sare
Mod de preparare:
Fierbem cartofii in coaja dupa care ii lasam sa se raceasca si ii curatam. Se taie in felii potrivite. Apoi curatam, taiem in cubulete si oparim dovleceii. Cu vinetele putem sa procedam la fel ca si cu dovleceii sau putem sa le coacem ca si pentru salata. Eu am preferat sa le coc deoarece gustul este mult mai bun.
Intr-o craticioara se pune uleiul, ceapa taiata marunt si rosiile taiate in cubulete potrivite. Se calesc timp de 2-3 minute dupa care vom adauga dovleceii bine scursi de apa si vinetele coapte si tocate. Se lasa cateva minute la foc moderat pentru ca sucul lasat de legume sa se evapore iar aromele sa se combine. In final adaugam condimentele si sarea.
Craticioara se ia de pe foc si amestecul se lasa la racorit.
Într-un vas pentru gratinat sau o tava unsa cu putin ulei se aranjeaza feliile de cartofi. Peste aceste felii se pune un strat de amestec de legume. Vom continua sa punem cartofi si amestec de legume, asigurandu-ne ca ultimul strat va fi unul de cartofi. Se toarna apa – cca 300 ml – si se pune la cuptor pentru 20-25 de minute.
Daca doriti ca in final cartofii aflati deasupra sa aiba o culoare frumoasa si sa fie bine rumeniti, preparati un amestec de 1 lingurita de boia dulce si 2 linguri de ulei si ungeti-i cu ajutorul unei pensule. Serviti acest fel de mancare cu salate de legume sau verdeturi.
Articol (inclusiv foto) relatat de portalul sanatate.bzi.ro.