Nu ignora aceste 9 simptome! S-ar putea să ai probleme cu tiroida
Glanda tiroidă este cea mai mare glandă a sistemului endocrin uman, are o greutatea de 5-6 g la nou-născut, atingând o greutate de 15-30 g la adult (este mai mare la femei decât la bărbați) și este situată în regiunea antero-laterală a gâtului.
Glanda tiroidă produce doi hormoni principali, tiroxina și tironina, care:
- – stimulează metabolismul general,
- – au influență asupra vitezei cu care este utilizată energia în corp și a producerii de proteine,
- – influențează asupra termoreglării organismului,
- – stimulează la copii creșterea scheletului,
- – influențează compoziția sângelui,
- – intensifică excitabilitatea sistemului nervos față de alți hormoni.
Cei doi hormoni sunt depozitați în foliculi, unde sunt legați de o proteină, formând tiroglobulinele. Pentru elaborarea hormonilor e nevoie de iod, care este furnizat prin alimentație. De asemenea, tiroida produce calcitonina, antagonist al hormonului paratiroidian, ce scade pragul calcemiei și stimulează osteogeneza.
Una dintre cele mai vagi boli din lume este, din păcate, și una dintre cele mai des răspândite în rândul femeilor. Noi riscăm cu 5 până la 8 ori mai mult să avem probleme cu tiroida, diagnosticate greșit sau târziu de doctori. Motivul nu este experiența redusă a specialiștilor, ci simptomele ușor de pus pe seama altor afecțiuni.
Dacă suspectezi o astfel de problemă sau simți că ceva nu este în regulă cu tine dar nu știi cum să afli cauza, fii atentă la simptomele hipotiroidiei:
- Minte încețoșată – probleme de memorie sau de concentrare
- Piele uscată – de la ten la păr sau chiar unghii ușor casante
- Probleme hormonale – infertilitate, sindrom premenstrual, menstruație neregulată
- Stări de spirit contrastante – schimbări de dispoziție, depresie, anxietate, iritabilitate
- Oboseală cronică – te simți obosită chiar și după 8-10 ore de somn pe noapte
- Probleme de greutate – nu poți să slăbești deși ai o alimentație sănătoasă
- Dureri musculare și articulare
- Ai întotdeauna extremitățile reci și ți-e frig când celorlalți nici măcar nu le este răcoare
- Constipație
Pacienții care suferă de afecțiuni ale glandei endocrine au variații ale nivelului energetic, au intoleranță la frig sau căldură, variații ale tonusului muscular, labilitate emoțională sau probleme cu greutatea corporală.
Afecțiunile tirodei se manifestă prin modificări calitative sau cantitative ale secreției hormonale, mărirea tiroidei (gușă) sau ambele.
Secreția insuficientă de hormoni tiroidieni este denumită hipotiroidie sau mixedem, însotită de scăderea consumului caloric (hipometabolism).
Secreția excesivă de hormoni tiroidieni determină hipertiroidie sau tireotoxicoză și hipermetabolism.
Mărirea glandei tiroide (gușa) poate fi generalizată sau focală:
- mărirea generalizată poate fi asimetrică, lobul drept având o tendință mai mare de creștere decât lobul stâng și poate fi asociată cu o secreție hormonală crescută, normală sau scăzută în funcție de afecțiunea determinantă;
- marirea focală sugerează de obicei o afecțiune tumorală benignă (asociata de obicei cu creșterea secreției hormonilor tiroidieni și hipertiroidie) sau malignă. Gușa tiroidiană poate comprima structurile învecinate de la nivelul gâtului sau mediastinului.
Dacă mai mult de 5 dintre simptomele de mai sus îți sunt cunoscute, fă o vizită medicului tău de familie. Analizele de sânge pot indica un dezechilibru în corp iar pentru a stabili proveniența sa, poți face un test care depistează hipotiroidiei.
sursa: sanatosi.com