Nu ţi-a spus nimeni aceste lucruri despre ceai şi cafea. Efectele sunt devastatoare!

cafea_sau_ceai

Cea mai recenta descoperire arata ca bauturile fierbinti nu sunt dintre cele mai indicate pentru organismul nostru. Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a anuntat miercuri ca nu exista dovezi puternice care sa arate ca una din cauzele aparitiei cancerului este consumul de cafea, insa avertizeaza ca bauturile foarte fierbinti sunt probabil cancerigene.

Advertisement

Anterior, IARC evaluase cafeaua ca fiind ”posibil cancerigena”, insa in cea mai recenta analiza, de miercuri, agentia mentioneaza ca nu exista dovezi care sa confirme efectul cancerigen al consumului de cafea si face trimitere la unele studii care arata ca de fapt cafeaua poate reduce riscul dezvoltarii anumitor tipuri de cancer. In acelasi timp, IARC mentioneaza ca alte dovezi stiintifice indica ca bauturile care sunt consumate foarte fierbinti, inclusiv apa, cafea, ceai si alte tipuri de bauturi, probabil pot cauza cancer de esofag.

Advertisement

16 studii au dovedit rolul cafelei in prevenirea unei boli necrutatoare. Agentia, cu sediul la Lyon, care anul trecut a generat titluri pe prima pagina prin anuntul privind consumul de carne procesata ce poate cauza cancer, a ajuns la concluziile analizei sale in urma examinarii a peste 1.000 de studii stiintifice realizate pe oameni si animale. Nu au existat dovezi suficiente in baza carora cafeaua sa poata fi clasificata ca fiind cancerigena sau deloc cancerigena.

Cafeaua fusese clasificata de IARC in categoria 2B alaturi de cloroform, plumb si alte substante, iar schimbarea clasificarii de catre IARC a fost primita de Asociatia nationala a cafelei din SUA drept o stire extraordinara pentru consumatorii de cafea. in evaluarea sa privind bauturile foarte fierbinti, IARC apreciaza ca studiile realizate pe animale arata ca efectele cancerigene se produc probabil la temperaturi de 65 de grade Celsius si mai mari. Mai multe experimente realizate pe soareci si sobolani au aratat ca lichidele foarte fierbinti, inclusiv apa, pot duce la dezvoltarea de tumori.

Cancerul de esofag este a opta cea mai comuna forma de cancer la nivel mondial si una dintre principalele forme de deces prin cancer, cu peste 400.000 de decese inregistrate in anul 2012. Purtatorul de cuvânt al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) Gregory Hartl a mentionat ca evaluarea privind bauturile fierbinti a fost realizata pe dovezi limitate pe oameni si animale, fiind necesare mai multe cercetari in acest sens. Gregory Hartl i-a indemnat pe consumatori sa fie prudenti, sa lase bauturile fierbinti sa se mai raceasca, transmitând totodata ca sfatul OMS este sa nu se consume mâncaruri sau bauturi atunci când acestea au temperaturi foarte ridicate.

Sursa: RADOR

Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.