Oamenii de știință au creat lemnul transparent mai puternic decât sticla

lemn transparent

Cercetătorii de la Universitatea din Maryland au reușit să înlăture culoarea și elementele chimice din lemn, făcându-l perfect transparent. Rezultatul e un material mai puternic și mai izolator decât sticla, precum și mai biodegradabil decât plasticul, relatează playtech.ro

Advertisement

Proiectul a fost publicat în revista Advanced Materials și a fost condus de Liangbing Hu. Experimentul a implicat fierberea lemnului în apă, precum și a hidroxidului de sodiu și a altor chimicale timp de două ore. Astfel, a fost înlăturată lignina, molecula responsabilă pentru culoarea lemnului. În continuare, echipa a turnat epoxizi peste lemn, ceea ce l-a făcut de cinci ori mai puternic, dar și mai puțin prietenos cu mediul.

Advertisement

Una dintre cele mai interesante proprietăți ale lemnului astfel obținut e că păstrează structura și canalele naturale, pe care le avea și atunci când era parte integrată dintr-un copac viu. Aceste micro-canale pot livra lumină într-un mod similar circulației nutrienților pe care o asigură. Materialele tradiționale fac ca lumina să se risipească, dar lemnul dezvoltat de echipa lui Hu o atrage, ceea ce sugerează că nu ar fi o idee rea să fie integrat în ferestre.

Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.