Oamenii de știință australieni vor începe testarea implantului cu ochi bionic
Cercetătorii vot testa un nou ochi bionic despre care se crede că va asigura pacienților o acuitate vizuală îmbunătățită de câteva ori față de sistemele actuale, informeaza tvr.ro.
Ochiul bionic Phoenix99, dezvoltat de inginerii de la Universitatea New South Wales, este un sistem integrat care se poate implanta și aduce câteva noutăți în tehnologia stimulării neuronale. Dispozitivul, care și-a demonstrat cu succes capabilitățile în testele pre-clinice datorită muncii colective a unei echipe de chirurgi din Sydney, a primit recent finanțare pentru a ajuta oamenii de știință să ajungă într-o nouă etapă a cercetării, implantul uman.
În cadrul testelor pre-clinice pacienții au învățat să folosească noua tehnologie în același mod în care o persoană cu un implant cohlear “stie” să descifreze impulsurile electrice primite de la dispozitiv.
Profesorii australieni au început cercetările la ochiul bionic încă din 1997 cu scopul de a reda vederea persoanelor afectate de retinită pigmentoasă – principala cauză de orbire în rândul tinerilor și o degenerescență maculară datorată înaintării în vârstă.
Retinita pigmentoasă este o boală degenerativă care afectează până la 2 milioane de persoane la nivel global. Simptomele apar în general la pacienții ajunși la vartă de 30 de ani și pot duce la orbire totală în 10 ani. În timp ce medicamentele pot încetini evoluția bolii, acestea sunt scumpe și disponibile în doar câteva țări, iar oamenii de știință încă nu au un leac pentru această maladie.
Singura metodă de a reda vederea persoanelor afectate de retinită pigmentoasă ar putea fi reprezentată de vederea bionică, iar în 2012 inginerii australieni au făcut parte dintr-o echipă care a testat mai întâi un prototip de implant parțial pe 3 pacienți cu retinită pigmentoasă.
Dispozitivul a fost realizat din 24 de electrozi implantați prin care pacienții au putut vedea puncte luminoase, numite fosfene. Cu ajutorul unor camere speciale, subiecții au putut aprecia distanțe cu ajutorul fosfenelor care apăreau mai luminoase când obiectele erau mai aproape de ei. Față de vechiul prototip, noul dispozitiv Phoenix99 este sută la sută implantabil și promite o mai bună acuitate vizuală.