Pământul mai are un SATELIT. Cruithne – Al doilea satelit natural al planetei noastre

foto: futurism.com
Este greu de imaginat ca Terra are un al doilea satelit natural pe langa Luna, dar totusi…
Satelit cunoscut si sub numele de 3753 Cruithne, 1983UH sau 1986 TO. Descoperit la data de 10 Octombrie 1986 de catre Duncan Waldron din Australia, Cruithne a fost rapid acceptat de comunitatea stiintifica sub forma unui cvasi satelit. Un cvasi satelit este un corp ceresc care e captat de orbita unei planete si care reactioneaza in functie de forta gravitationala a acesteia, dar care are o orbita extrem de excentrica.
Si atunci de ce nu vedem acest satelit? Deoarece in 1997 s-a descoperit ca el are o orbita deloc asemanatoare planetelor si a altor sateliti din sistemul nostru solar. Orbita lui Cruithne nu are o forma circulara, ci se aseamana mai mult cu o potcoava a unui cal.
Detalii ale satelitului Cruithne:
Diametrul – 5 km
Cea mai mare apropiere de Terra – De 30 de ori distanta de la Terra la Luna
Masa – 130 miliarde tone
O orbita completa in jurul Terrei – 770 ani
O orbita completa in jurul Soarelui – 364 zile
Temperatura – 2 grade
Oamenii de stiinta sustin ca nu exista nici o sansa, cel putin in viitorul apropiat, ca Cruithne sa intre in coliziune cu planeta noastra, in ciuda faptului ca orbita satelitului nu e una stabila. Ultima apropiere de Terra a satelitului Cruithne s-a petrecut in 1902. Urmatoarea va fi in luna Iulie a anului 2292. Astronomii cred ca e posibil ca numarul satelitilor de acest gen care orbiteaza Terra sa fie mult mai mare.
sursa: forum.triburile.ro