PERICOL pentru omenire în viitorul apropiat! Rezistenţa la antibiotice

Omenirea riscă să se întoarcă la era dinaintea penicilinei dacă naţiunile cele mai dezvoltate nu cooperează pentru a combate ameninţarea pe care o reprezintă bacteriile rezistente la antibiotice şi nu sunt găsite mijloacele pentru a finanţa cercetarea într-o medicină nouă, mai eficientă, a avertizat ministrul Sănătăţii din Germania.

Advertisement

Vorbind înaintea primei reuniuni a miniştrilor sănătăţii din Grupul celor 20 de economii dezvoltate şi în curs de dezvoltare, Hermann Groehe a spus că este nevoie de mai multă colaborare pentru a minimiza riscul reprezentat de posibile pandemii.

Advertisement

„Nu trebuie să existe o revenire la era pre-penicilină”, a declarat el pentru Reuters într-un interviu publicat cu o zi înainte de începerea reuniunii.

„Ar fi o evoluţie dramatică dacă o armă atât de importantă împotriva agenţilor patogeni periculoşi ne-ar fi luată… (Asta ar însemna) că am putea pierde o armă chiar şi împotriva unei boli infecţioase minore”, a spus Groehe.

Antibiotice ca penicilina sunt printre cele mai mari progrese medicale din istoria omenirii, permiţând tratarea a nenumărate infecţii bacteriene care înainte însemnau întotdeauna o condamnare la moarte.

Dar decenii de supra-prescripţie, de exemplu pentru a accelera înmulţirea şi creşterea animalelor sau pentru a trata boli umane împotriva cărora antibioticele nu au efect, au condus la dezvoltarea unor tulpini rezistente ale multor bacterii.

Un raport al Uniunii Europene de anul trecut a constatat că noi tulpini rezistente de bacterii au fost responsabile pentru mai mult de 25.000 de decese pe an doar în blocul celor 28 de naţiuni.

Groehe a menţionat printre modalităţile de promovare a cercetării creşterea perioadei de brevetare pentru a recompensa companiile farmaceutice care au dezvoltat noi antibiotice, precum şi diferite forme de parteneriat public-privat în care societăţile ar fi recompensate financiar pentru crearea de antibiotice noi.

Groehe şi-a exprimat dorinţa de a vedea ţările G-20 jucând un rol de lider în regiunile lor, cu promisiunea de ajutor în combaterea epidemiilor pentru a încuraja o mai mare deschidere faţă de crizele de sănătate.

sursa: jurnal.md

Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.