Piatra Cochno – o imensă hartă cosmică, veche de 5.000 de ani

De când a fost descoperită, misterioasa piatră Cochno a ridicat atâtea semne de întrebare încât cercetătorii încă se străduiesc să îi găsescă un sens.

Advertisement

Astăzi, oamenii de știință nu sunt în poziția de a fi nici măcar aproape de a rezolva acest mister antic. Acesta este unul dintre cele mai bune exemple de marcaje circulare din Neolitic sau din Epoca de Bronz din Europa, însă adevăratul înțeles al acestor semne și simboluri antice este necunoscut.

Advertisement

Este aceasta o hartă antică, un portal simbolic pentru reîncarnare, o constelație astronomică sau niște marcaje ceremoniale pentru sacrificiu? Este oare această piatră o reprezentare a ceva total necunoscut? Fiind acoperită pentru a evita actele de vandalism, misterioasa piatră Cochno a fost dezgropată din nou pentru prima dată de 50 ani.

Piatra Cochno, care măsoară 12,80 m. pe 7,90 m. a fost descoperită de Reverendul James Harvey în 1870 în Scoția. Antica rocă se află lângă o proprietate rezidențială de lângă Faifley, în West Dunbartonshire. Acesta este considerat unul dintre cele mai importante situri arheologice preistorice din Marea Britanie, însă și unul dintre cele mai neglijate în același timp. Dr Kenny Brophy, de la Universitatea din Glasgow, specializat în arheologie urbană, conduce excavațiile la situl arhelogic de lângă Ferma Cochno.

Săpăturile oferă posibilitatea folosirii ultimei tehnologii de scanare 3D pentru a înregistra digital toate detaliile sitului, ceea ce ar putea oferi indicii foarte importante legate de istoria acetei pietre, scopul pentru care a fost creată și de oamenii care au creat această operă de artă cu aproximativ 5.000 de ani în urmă.

Misterioasa piatra Cochno : Harta cosmica ?

“A fost permis accesul complet pentru public și expusă intemperiilor naturii până în anul 1965. Din păcate a fost neglijată și a fost și distrusă parțial din cauza vandalismului și a trecerilor dese a vizitatorilor peste ea. Din această cauză, renumitul arheolog Ludovic Maclellan Mann, împreună cu o echipă de experți, a hotărât să o acopere pentru a o proteja de alte distrugeri. Acesta este modul în care ea a stat de atunci.

Piatra a fost studiată în amănunțime în scopuri arheologice, însă astăzi se pare că astăzi a venit timpul și avem și tehnologia necesară pentru a vedea ce mai putem afla despre istoria și oamenii care au creat-o. Comunitatea locală este foarte angajată în ceea ce ne-am plănuit să facem și par să fie extrem de mândri că acest nestemat al preistoriei se află chiar la ușa lor”, a declarat Dr. Brophy.

Misterioasa piatra Cochno : Harta cosmica ?

Sursa: noulpamant.ro

Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.