PRO sau CONTRA vaccinării copiilor? Ce le pregăteşte Ministerul Sănătăţii părinţilor care refuză

vaccinare copii

Autorităţile vor să ii oblige pe părinţi să îşi vaccineze copiii. Mai exact, pregatesc sancţiuni pentru cei care refuza, dar şi stimulente ca să îi convingă că decizia luată de ei este una înţeleaptă pentru sănătatea copiilor. Măsurile vin după ce, în ultimii ani tot mai mulţi părinţi au refuzat vaccinarea. 

Advertisement

Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca riscul aparitiei unor focare este foarte mare. Pe de alta parte, statul promite despagubiri in cazul in care un copil se imbolnaveste din cauza vaccinarii.Pentru prima data in Europa au fost inregistrate cazuri de difterie anul trecut si anul acesta chiar decese. In Ucraina a existat un focar de poliomielita, iar in Romania unul de rujeola. 79 de copii din Bistrita Nasaud si Cluj s-au imbolnavit. Autoritatile le atrag atentia parintilor si le cer sa isi vaccineze copiii. Anul trecut, din 200 de mii de bebelusi, 35 de mii nu au fost imunizati, potrivit Pro tv.

Advertisement

Alexandru Rafila, preşedintele Societatii Romane de Microbiologie: „Acoperirea vaccinala in cazul rubeolei, rujeolei, oreonului, este de 83% la nivel national, iar la vaccinul hexovalent, care inseamna impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, hepatita B avem putin peste 60%.”

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca 95% din populatie sa fie vaccinata. Poliomielita lasa sechele grave, oreionul poate produce meningita si encefalita. Cu toate acestea, in ultimii ani s-a ajuns ca rata de vaccinare pentru bolile grave sa fie de 83%, iar in unele zone, precum Arad si Bucuresti este de 70%.  Parintii care refuza vaccinarea se tem ca pruncii lor s-ar putea imbolnavi din aceasta cauza, chiar si de autism.  Autoritatile sustin ca isi vor asuma rezolvarea eventualelor complicatii aparute in urma vaccinarii si ca vor oferi despagubiri in cazul in care copiii vor avea de suferit.  Proiectul legii vaccinarii va fi supus dezbaterii publice, probabil, in a doua jumatate a lunii aprilie, a anuntat sambata secretarul de stat in Ministerul Sanatatii -Victor Strambu.

Articol relatat de portalul mariustuca.ro

Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.