Probleme la centrala de la Cernavodă

Probleme la centrala de la Cernavodă, din cauza secetei. O cincime din producția de energie electrică este în pericol

Debitul Dunării la intrarea în țară este de 1.860 mc/s, fiind la jumătate față de media multianuală a lunii august (4.300 mc/s). În 2003 centrala nucleară de la Cernavodă a trebuit să fie oprită la un debit de 1.800 mc/s.

La Cernavodă a fost atinsă prima treaptă de avertizare de restricții


„La stația hidrometrică de la Cernavodă a fost atinsă prima treaptă de avertizare (de restricții) și mai sunt 0,77 cm până la atingerea treptei II. Treapta I înseamnă o monitorizare mai atentă a evoluției nivelurilor pe Dunăre și în bazinul de aspirație al centralei de la Cernavodă, în perioada următoare”, a anunțat Apele Române, într-un comunicat.

Advertisement

Conform prognozei emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în creştere și va ajunge în jurul valorii de 2.000 mc/s în data de 8 august.

Advertisement

În 2003 centrala de la Cernavodă a trebuit să fie oprită din motive de siguranță în momentul în care debitul Dunării, măsurat în apropierea ei, a scăzut la 1.800 mc/s.

În momentul de față centrala nucleară de la Cernavodă produce aproximativ 18% din energia electrică din România, conform datelor oficiale ale distribuitorului Transelectrica.

În total, 779 de localităţi sunt alimentate restricţionat la nivel naţional din cauza secetei, conform Apele Române.

„În special în zona oraşelor mici şi a satelor din Moldova continuă fenomenul de secetă. Cele mai afectate judeţe sunt: Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Suceava, Neamţ, Bacău şi Vrancea. Aici, apa este asigurată fie din sursa de apă de suprafaţă, fie din subteran”, au explicat specialiştii de la Apele Române.

Sursa:b1tv.ro

Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.