Reţetele bunicii – slănină în coji de ceapă
Am învăţat de la bunica mea, cât am ajutat-o în copilărie la toate treburile casnice, să pun coji de ceapă şi de usturoi în ciorbe, supe, sosuri, care nu numai că dobândeau un gust bun şi o culoare atractivă, dar deveneau şi alimente-medicament. Chiar şi în ceaiul negru sau verde (eu deseori le amestec în cantităţi egale) se poate adăuga o linguriţă de coji sfărâmate între degete. Am învăţat să fac şi slănină în coji de ceapă.
Pentru preparare aveţi nevoie de: 1-1,5 kg slănină, 2 pumni de coajă de ceapă, 5-7 căţei de usturoi, 1 lingură sare, ardei iute, frunze de dafin, piper boabe – după gust.
Într-un castron se toarnă 1 litru de apă rece, se adaugă 1pahar (de 250 ml) de sare. Cojile de ceapă se spală, se taie cu foarfeca şi se pun în apă împreună cu foi de dafin, piper şi condimente. Slănina se scufundă în saramură în aşa fel ca s-o acopere puţin, deasupra se pune o farfurie cu o greutate (o piatră de cremene sau un borcan de 3 litri cu apă) şi se fierbe 15-20 de minute după primul clocot, până slănina devine moale. După ce se ia de pe foc, slănina se lasă în apă încă 10 minute, timp în care 3 căţei de usturoi se taie în felii subţiri. Usturoiul rămas se trece prin presă, se amestecă bine cu sare, boia de ardei dulce sau iute şi condimente preferate. Slănina se scoate din oală, se usucă cu un prosop, se înţeapă din loc în loc cu un cuţit cu capătul ascuţit. În tăieturi se introduc felii de usturoi, apoi slănina se unge cu amestecul de condimente, se înveleşte în celofan şi se pune în congelator.
Coaja de ceapă poate fi păstrată ani de zile într-un loc uscat, fără a-şi pierde acţiunea terapeutică. Dar cu o condiţie foarte importantă: vom lua coji de la bulbii complet sănătoşi.
Articol relatat de portalul formula-as.ro