România deține cel mai PUTERNIC laser din lume. Iată când va fi obținut primul fascicul

foto: diana11.mi.infn.it

Cel mai puternic laser din lume, care se construieste langa Bucuresti, la Magurele, a fost asamblat si au inceput deja primele teste, a declarat directorul proiectului Extreme-Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) de la Magurele, profesorul Nicolae Zamfir, care estimeaza ca la toamna va fi obtinut primul fascicul laser.

„A inceput etapa a doua a implementarii, in care se instaleaza si se testeaza diferitele componente ale marilor echipamente si ale experimentelor. S-a trecut in linie dreapta spre finalizare. Sunt instalate toate componentele, dar testarea se face progresiv”, a afirmat Zamfir.

Advertisement

„Undeva in vara lui 2019 speram sa fim operationali in intregime”, a spus Zamfir.

Advertisement

Laserul va ajuta la descoperirea unor izotopi radioactivi care pot trata cancerul, de exemplu, sau va putea ajuta la identificarea completa a continutului butoaielor cu deseuri radioactive, fara a fi desfacute, un lucru extrem de dificil in prezent.

In plus, va fi util si la testarea materialelor care se folosesc in misiunile spatiale, care sunt trimise in perioade indelungate de timp.

Investitia este estimata la 300 de milioane de euro si este finantata din fonduri europene.

Laserul de la Magurele este considerat cel mai puternic din lume, cu cele mai performante echipamente si cel mai stralucitor fascicul Gamma.

Autoritatile spun ca proiectul va repune Romania pe harta globala a cercetarii. Investitia este destinata cercetarilor fundamentale.

sursa: ziare.com

Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. Romulus spune:

    Este clasicã tendinta noastrã de a comenta orice. fãrã o bazã realã. LASER-ul de la Mãgurele NU este
    un accelerator de particule cum este cel din Elvetia-
    Franta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.