Românii au vândut iahtul “Libertatea” la fier vechi, iar acum acesta a devenit vas de lux, dar sub pavilion britanic

iaht libertatea

Autoritățile au decis vânzarea iahtului „Libertatea” la preț de fier vechi unui britanic, care l-a transformat într-unul dintre cele mai luxoase iahturi din lume.

Advertisement

Vânzarea vasului ar fi fost făcută ilegal întrucât nava era înscrisă în categoria „Tezaur” al Patrimoniului Cultural Național, scrie ziaruldeinvestigații.ro.

Advertisement

Vândută pentru 265.000 dolari, fostul iaht regal, restaurat și rebotezat „Nahlin” este evaluat de specialiști la circa 50 milioane de euro, fiind clasat în top 6 al celor mai luxoase vase de croazieră.

A fost construit în 1930 la Șantierul John Brown & Co Ltd, din Clydebank (Scoția).

Primul proprietar al navei a fost lady Annie Henriette Youle, o britanică bogată. Aceasta a primit numele „Nahlin”.

În 1934 a devenit iahtul Casei Regale din Marea Britanie, fiind cumpărat de Regele Edward al VIII-lea.

În 1937, iahtul a fost cumpărat de Guvernul Tătărăscu, cu suma de 120.000 de lire sterline, a fost botezat „Luceafărul” și a fost dăruit Casei Regale.

Pe 6 ianuarie 1948, nava a fost naționalizată de comuniști, fiind botezată „Răsăritul” și mai târziu „Libertatea”, nume sub care a fost acostată la cheu, la Galați, fiind utilizată ca restaurant plutitor. După 1990, nava a făcut parte din activele fostei rețele de restaurante Regal SA Galați. În 1998 a fost vândută de FPS și „exportată” în Anglia.

După ce a fost reparată și restaurată, a fost înregistrată sub pavilion britanic, cu primul nume, „Nahlin” și navigheză iarăși pe mările și oceanele lumii, scrie activenews.ro.

Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

4 răspunsuri

 1. SineLi Serafim spune:

  NU ROMÂNII , CI UNUL + colaboratori total dezinteresați pecuniar .

 2. Valerius spune:

  Cand a fost luat de la tarm din Galati, se auzea ca ar fi fost trimis in UK pentru restaurare… Si a fost restaurat (modernizat) pentru altii…

 3. militaru spune:

  mi am facut anii studentiei cu ochii pe el degradat la rang hotel – rest.dupa care la incep.anilor ’90 a fos vandut cu consimt.marelui trad.si vanzat.de neam ,glie masonul evreu la vremea aceia ministr.culturii RAZVAN TEODORESCU nume ce va ramane in tomberonul eveniment.de dupa marea lovit.de stat din ‘ 89 .

 4. Moris spune:

  A ajuns acolo unde trebuie! Englezii stiu sa-si puna in valoare ruinele sa le restaureze si sa scoata bani din ele. Noi, daca nu le lasam in paragina sa le distruga timpul, le distrugem singuri si le ducem la fier vechi. Ti se face greata de ce natie de imbecili am ajuns. Traim in umbra istoriei si ne laudam doar cu ceea ce au facut stramosii nostri. Nu numai ca nu mai facem nimic nou dar nici macar nu suntem in stare sa pastram ce au facut inaintasii nostri…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.