SECRETELE ”E”-urilor. Aditivii alimentari și ce TREBUIE să cunoști despre aceste substanțe

Sunt cunoscuti sub numele de „E-uri”, in reviste se presupune ca, pe plan mondial, sunt a treia cauza a mortalitatii, dupa cea cauzata de consumul de droguri si medicamente, si dupa accidentele de circulatie, iar consumul lor, se crede, duce la distrugere sistemului imunitar si pricopsirea cu cele mai variate forme de tumori benigne(?) si maligne. Sa fie chiar asa?

Aditivii alimentari reprezinta cea mai noua provocare in materie de nutritie. Un subiect foarte la moda in zilele noastre, cand problema necesarului caloric zilnic a devenit desueta, cand febra aportului de vitamine si oligoelemente pare sa fi trecut, iar sloganul „alimentul sanatos este cel nepreparat, cu un continut enzimatic intact” cedeaza locul ideii ca naturala si sanatoasa este alimentatia fara aditivi.

In cele ce urmeaza ne propunem ca inainte de a descrie patologia generata de consumul de aditivi, caci, fara indoiala, folositi necorespunzator se fac vinovati de multe si uneori foarte grave maladii, sa definim termeni care ii privesc si sa amintim reglementari ale utilizarii lor.

Sa incepem chiar cu celebrul „E”

Pentru usurarea etichetarii, pe ambalaj nu este trecuta denumirea completa a aditivului, acesta fiind scrisa intr-o forma standardizata, acceptata international. Denumirea de pe eticheta este alcatuita din litera „E” urmata de o cifra, ceea ce usureaza foarte mult etichetarea, in cazul produselor ce contin multi aditivi, sau cand aditivii au denumiri foarte lungi. De exemplu Neohesperidina DC, un indulcitor, va fi scris simplu: E 959. Utilitatea devine evidenta in cazul Hidroxipropilmetil celulozei – E 464 (gelificant).

Ce sunt asadar aditivii alimentari?

Iata cateva definitii:
1. Aditivii alimentari sunt substante care se folosesc la prepararea unor produse alimentare in scopul ameliorarii calitatii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare.(Ordinul Ministerului Sanatatii Nr.975/1999).
2. Substante care la origine nu reprezinta o parte constituenta a alimentelor, adaugate in scopul de a modifica – favorabil – insusirile organoleptice sau ca o necesitate directa de desfasurare a anumitor procese tehnologice.(Tratat de Igiena-Sebastian Dumitrache).
3. Aditivul alimentar reprezinta orice substanta care nu este consumata ca aliment in sine si nu este folosita ca ingredient constituent al unui aliment, care are sau nu valoare nutritiva si care se adauga intentionat, cu un scop tehnologic (incluzand modificari organoleptice) in timpul producerii, procesarii, prepararii, tratarii, impachetarii, ambalarii, transportului si stocarii unui aliment, devenind un component sau afectand intr-un fel caracteristicile alimentelor la care se adauga. Acest termen nu include substantele contaminante sau pe cele adaugate pentru a imbunatati sau mentine calitatile nutritive si nici clorura de sodiu.(Codex Alimentarius FAO-WHO)

Aditivii alimentari apartin urmatoarelor categorii:
– conservanti – substante care prelungesc perioada de pastrare a alimentelor prin protejarea lor impotriva alterarii produse de microorganisme;
– antioxidanti – substante care prelungesc perioada de pastrare a alimentelor prin protejare impotriva oxidarii (de exemplu: rancezirea, schimbarea culorii);
– acidifianti – substante care cresc aciditatea alimentelor, imprimandu-le un gust acru;
– substante-tampon – folosesc la reglarea si la mentinerea pH-ului specific alimentului;
– antispumanti – se folosesc pentru reducerea si prevenirea spumei;
– emulsificatori – substante care fac posibila formarea si mentinerea unui amestec omogen intre doua sau mai multe faze nemiscibile;
– agenti de gelificare – substante care permit si care ajuta la formarea gelurilor;
– sequestranti – substante care formeaza complexe cu ionii metalici;
– stabilizatori – substante care fac posibila mentinerea proprietatilor fizico-chimice ale alimentelor, mentinand omogenizarea dispersiilor, culoarea etc.;
– substante de ingrosare – substante care au capacitatea de a mari vascozitatea produselor alimentare;
– indulcitori – substante (altele decat zaharul) care se utilizeaza pentru a da gust dulce alimentelor;
– coloranti naturali si coloranti de sinteza;
– agenti de afanare – substante care contribuie la cresterea volumului alimentelor fara a modifica valoarea energetica;
– antiaglomeranti ;
– potentiatori de aroma – mentin si amplifica aroma specifica alimentului ;
– substante-suport – faciliteaza transportul si utilizarea aditivilor fara a modifica proprietatile pe care se bazeaza utilizarea lor;
– enzime – folosite in industria alimentara ;
– aromatizanti- se impart in trei categorii:
– substante aromate naturale – se obtin din materii prime de origine vegetala sau animala;
– substante identic naturale – sunt identice din punct de vedere al compozitiei cu aromele naturale, componentele fiind obtinute prin sinteza;
– substante artificiale – se obtin prin sinteza, avand structura si compozitia diferite de cele naturale.

In consumarea acestora trebuie sa se tina cont de Cantitatea Zilnica Acceptabila. Aceasta reprezinta cantitatea de aditiv alimentar, raportata la kg. de greutate corporala, care poate fi consumata zilnic pe perioada intregii vieti, fara un risc semnificativ pentru sanatate.

sursa: forum.santamia.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *