Sindrome, simptome și tratamente în cazul intoxicațiilor cu ciuperci

ciuperci_otravitoare

Ciupercile toxice sunt specii cu un cotinut ridicat de toxine, care pot produce intoxicatii alimentare, iar modul si forma de manifestare sunt foarte variate. În cazul acestor intoxicatii cu ciuperci, fie vorbim de iritatii ale mucoaselor gastrointestinale, fie vorbim de distrugere partiala sau totala a tesuturilor organelor afectate. Uneori, consumul de ciuperci (otravitoare, evident) poate cauza moartea. 

Gravitatea intoxicatiilor depinde, in principal, de urmatorii factori:

  • Natura, respectiv structura chimica a toxinelor si gradul lor de toxicitate;
  • Starea de sanatate a persoanei intoxicate, rezistenta naturala a organismului, receptivitatea unor tesuturi si organe fata de anumite toxine.

Ciupercile toxice pot provoca, in anumite cazuri, sindrome foarte grave. Din grupa intoxicatiilor cu perioada scurta de letanta fac parte:

1. Sindromul resinoidian (gastointestinal)

Speciile de ciuperci otravitoare care produc acest tip de sindrom sunt: Agaricus zathodermus, Entoloma lividum (ciuperca pieptanusului), Hebeloma crustuliniforme, Hypholoma fasciculare (gheba pucioasa), Ramaria formosa (melosel, barba caprei, togmagel), Russula emetica (painisoara piperata) si Tricholoma pardinum.

Manifestarea intoxicatiei este preponderent digestiva:

– perioada de incubatie 3-8 ore (Entoloma si Triholoma), dar si mult mai scurta, itnre jumatate de ora si o ora, la unele specii;

– simptome: greturi, dureri abdominale, varsaturi, diaree, asociate cu stari depresive si tulburari cardiace, precum si pierderi frecvente de apa si de electroliti;

– recomandari si remedii: spalaturi gastrice administrarea de purgative, inlocuirea pierderilor de apa si de electroliti prin perfuzii cu ser fiziologic si ser glucozat (5%).

2. Sindromul panterian (atropinian sau psihotic)

Speciile de ciuperci responsabile de acest tip de intoxicatie sunt: Amanita pantherina (bureti pestrit sau bubos), Amanita muscaria (palaria sarpelui) si Amanita regalis.

Toxinele sunt cunoscute sub denumirea de amanitine: muscarina si muscaridina, care actioneaza cu predilectie asupra sistemului nerbos vegetativ.

Manifestarea intoxicatiei este predominant nervoasa:

– perioada de incubatie este scurta (jumatate de ora – o ora de la ingestie);

– simptome: dureri abdominale, transpiratie abundenta, furnicaturi la extremitatile corpului, stare de agitatie, incoerenta, furie, halucinatie, miscari bruste si dezordonate, asociate cu tulburari de vedere, diaree, voma, convulsii;

– recomandari si remedii: evacuarea continutului gastric si administrarea de apa cu suspensie de carbune activat.

3. Sindromul coprinian (acetaldehidic, nitroidian sau vascular)

Iata cateva specii de ciuperci responsabile: Coprinus atramentarius (popenchi), C. micaceus si Clitocybe clavipes.

Manifestarea intoxicatiei:

– simptome: congestia intensa a fetei, senzatia de caldura si tensiune intracraniana, vasodilatatie si tensiune scazuta, puls incetinit si respiratie greoaie, urmate de transpiratie, greturi si varsaturi, chiar si de stari de depresie psihica;

– recomandari si remedii: administrarea de intaritoare si calmante, in perfuzii cu glucoza.

4. Sindromul narcotidian (halucinogen, colinergic)

Genurile si speciile de ciuperci responsabile de producerea acestui sindrom sunt: Psilocybe (contine psilocibina si psilocina), Strapharia, Inocybe, Panaeolus, Clitocybe psyllophyla, Myceba pura.

Toxinele secretate de acestea exercita actiune halucinogena. Prima substanta halucinogena a fost psilocibina, din ciuperca Psilocybe mexicana.

Manifestarile intoxicatiei:

– perioada de incubatie: jumatate de ora – o ora de la ingestie;

– simptome: sensibilitate exagerata a auzului, halucinatii vizuale, accelerarea miscarilor cardiace, stare de euforie, dezorientare in timp si spatiu, uneori congestia mainilor si a fetei, sensibilitate la frig sau caldura, stare de astenie si somnolenta;

– recomandari si remedii: spalaturi gastrice pentru eliminarea continutului ingerat, utilizand suspensie de carbune activat in apa potabila.

Articol relatat de portalul interferente.ro.

loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *