yaharina

De 500 ori mai dulce ca zaharul si cu un continut caloric extrem de redus, acest indulcitor sintetic poate irita tubul gastrointestinal si rinichii, fiind interzis femeilor gravide si celor ce alapteaza.

Advertisement

Consumul de zaharina in bucatele preparate si bauturi nu trebuie sa fie mai mare de 0,015%. Dupa unele date din studiile de specialitate, zaharina consumata in cantitati mari, timp indelungat, poate provoca aparitia unor boli cancerigene. Cel mai ingrijorator fapt, constatat, este indicele ridicat de aparitie a cancerului vezicii urinare, a celui genital si de prostata la consumatori.

Advertisement

Inca din 1996, indulcitorul obtinut in laborator a fost inscris in Statele Unite pe lista alimentelor cu potential cancerigen, iar in Canada s-a interzis consumarea sa. Din pacate, in Romania, zaharina este in continuare permisa in consum, intrand mai ales in compozitia bauturilor racoritoare si energizante, asa-numitele „dietetice” sau „light”, precum si in multe alimente si suplimente nutritionale pentru slabit.

SURSA