Un român a inventat un motor de avion UNIC în lume

sursa foto: mediafax

Primul motor termic în doi timpi, cu componente realizate prin printare 3D, din pulberi metalice, pentru un avion a fost realizat de  un cercetător de la Universitatea „Transilvania“ din Braşov. Costurile prototipului ajung la 20.000 de euro, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Prototipul a fost prezentat, luni, de către inventatorul său, Valentin Stamate, care a spus că acesta este primul motor de acest fel din lume, realizat prin printare 3D.

Advertisement

Motorul este unul de avion, de 10 centimetri cubi, cu 10.000 de rotaţii pe minut, costurile acestuia ridicându-se la 20.000 de euro, cheltuieli suportate de Universitatea „Transilvania“, scrie gandul.info.

Advertisement

 

Valentin Stamate a declarat că blocul motor, chiulasa, pistonul, arborele motor, distribuitorul din cadrul carburatorului, toba de eşapament, capacul de închidere al blocului motor, carburatorul, cămaşa cilindrului şi biela de transmitere a mişcării au fost realizate la imprimante 3D, tip SLM şi SLS.

Componentele au fost fabricate din pulberi de oţel, aluminiu şi oţel impregnat cu bronz. Singurele componente care nu au fost realizate prin printare sunt elicea, care este din lemn, conul de antrenare cu sistemul de prindere, rulmenţii de susţinere, şuruburile, piuliţele şi bujia.

Combustibilul folosit pentru angrenarea motorului este un amestec de metanol şi ulei.

 

 

Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. Serban Vasile spune:

    Raman uimit de faptul ca eforturile unor romani, nu sunt preluate de stat,nu sunt aprofundate si create prin cercetari finantate de stat pentru a fi valorificate. Aceste realizari mie,imi par exceptionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.