Una tare: Turcia ar putea oferi Rusiei acces la baza aeriană de la Incirlik

avion icirlik

Turcia analizează posibilitatea de a oferi Rusiei acces la baza aeriană de la Incirlik, utilizată în prezent de armata turcă şi de Alianţa Nord-Atlantică, afirmă parlamentarul rus Igor Morozov, citat de site-ul publicaţiei Business Insider, potrivit Mediafax.ro.

Advertisement

„Rămâne să ajungem la un acord cu Recep Erdogan pentru a transforma unitatea NATO de la Incirlik în principala bază aeriană a Rusiei; veţi vedea, următoarea bază a Rusiei” pentru operaţiunile în Siria „va fi la Incirlik”, a declarat Igor Morozov, membru al Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus.

Advertisement

Presa rusă a relatat acum câteva zile că Moscova a cerut acces la baza de la Incirlik, situată în sud-estul Turciei. Însă premierul Turciei, Binali Yildirim, a respins informaţiile, sugerând însă că, în cazul unei solicitări, Ankara va analiza posibilitatea de a oferi acces armatei ruse la această unitate militară strategică.

„Rusia nu are nevoie să utilizeze baza Incirlik; ei au baze militare în Siria”, a declarat Binali Yildirim, citat de site-ul Military.com, precizând că o eventuală astfel de solicitare a Rusiei va fi analizată.

Coaliţia internaţională coordonată de Statele Unite utilizează baza de la Incirlik pentru operaţiunile din Siria şi Irak contra organizaţiei teroriste Stat Islamic. Rusia efectuează separat raiduri aeriene în Siria, pentru a oferi asistenţă regimului Bashar al-Assad.

Relaţiile dintre Ankara şi Washington s-au deteriorat după tentativa de lovitură de stat produsă în Turcia pe 15 iulie. În acest context, Turcia a reluat relaţiile cu Rusia.

sursa: publika.md

Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.