Utilizat în tratarea afecțiunilor grave ale ficatului. Totul despre ARMURARIU

armurariu

Silybum marianum, numita popular armurariu, silibel sau ciulinul Mariei este o planta care creste pe terenuri pietroase si necultivate. Frunzele sint alungit-ovale si se termina cu un ghimpe lung. Fructele sint cilindrice, netede, brun-cenusii.

Advertisement

Cind si cum se recolteaza: In scop terapeutic, se folosesc doar fructele recoltate cind ajung la maturitate, in luna septembrie.

Advertisement

Proprietati medicinale:

Principiile active din aceste fructe, in special silimarina, dau proprietati hepatoprotectoare dar si diuretice, antioxidante, tonic-cardiace si hipertensive.

Actiune terapeutica:

Prin actiunea silimarinei, fructele de armurariu, sint indicate, mai ales, in tratamentul hepatitei cronice si acute, cirozei, icterului, insuficientei hepatice si inflamarii cronice a ficatului. Protejeaza ficatul prin actiune asupra hepatocitelor, impiedicind depunerea grasimilor in ficat. Combate litiaza biliara, stimuleaza digestia in dispepsii si elimina substantele hepato-toxice (alcool, toxine alimentare). Ajuta in boli cardiace (hipotensiune), insuficienta renala dar si in boli ale sistemului nervos (surmenaj, migrene).

Forme de utilizare:

• Infuzie din 1 lingura fructe uscate si macinate la 200 ml apa clocotita; se infuzeaza 5 minute si se ia cite o lingura la intervale de o ora.

• Infuzie din 1 lingurita amestec, in parti egale, de fructe macinate de armurariu, anghinare, tintaura, anason, lemn dulce si rozmarin la 250 ml apa clocotita; se infuzeaza 5 minute, se strecoara si se beau 1-2 ceaiuri/zi.

• Pulbere din fructe macinate, din care se iau 1-2 g/zi, in 2 reprize, cu 30 minute inainte de mesele de prinz si de seara.

sursa: evenimentul.ro

Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.