Vă plac cartofii prăjiți? Un raport care arată legătura dintre cancer şi cartofii modificaţi genetic este trecut sub tăcere

cartof-gmo

Militanţii împotriva recoltelor modificate genetic din Marea Britanie solicită ca recoltele test ale cartofilor MG să fie stopate în această primăvară după obţinerea şi mai multor dovezi care le asociază cu cancerul la şobolanii de laborator.

Activiştii Greenpeace din Marea Britanie afirmă că rezultatele obţinute în urma testelor realizate în Rusia şi făcute publice după o bătălie juridică de opt ani cu industria biotehnologică, susţin cercetările realizate de către dr. Arpad Pusztai, care primise aspre critici din partea Societăţii Regale şi a Institutului de Stat pentru Controlul Calităţii din Olanda.

Graham Thompson, militant Greenpeace, afirmă că dovezile sprijină „cercetarea făcută de Pusztai, care a fost discreditată atunci de către industrie”. Brian John de la GM Free Cymru din Ţara Galilor, care a publicat în 2007 rezultatele cercetării cu privire la cartofii modificaţi genetic, afirmă că aceasta a fost realizată în 1998 de către Institutul de Nutriţie al Academiei de Ştiinţe Medicale din Rusia, rezultatele ei fiind ascunse timp de opt ani.

Cercetarea arată că şobolanii hrăniţi cu cartofi modificaţi genetic au dezvoltat tumori; ficatul, rinichii şi intestinul gros fiindu-le grav afectate. Cartofii conţineau o genă rezistentă la antibiotice. Institutul rus a refuzat să dea publicităţii aceste informaţii.

Cu toate acestea, Greenpeace şi alte grupuri au realizat o campanie judiciară prelungită pentru obţinerea acestui raport.

În mai 2004, Tribunalul Districtual din Moscova a hotărât ca informaţiile legate de siguranţa consumului hranei modificate genetic să fie făcute publice. Însă institutul a refuzat să publice raportul. Greenpeace şi grupurile activiste din Rusia au dat din nou în judecată institutul, iar în septembrie 2005 au obţinut o sentinţă prin care raportul trebuia făcut public.

Consultantul Greenpeace, Irina Ermacova, care a realizat pe cont propriu cercetări referitoare la hrănirea animalelor cu hrană modificată genetic, a analizat concluziile raportului. Ea afirmă că soiul de cartofi MG Russet Burbank este printre „cele mai periculoase” categorii de hrană folosite în teste şi că „pe baza acestor dovezi ei nu pot fi folosiţi în hrana oamenilor”.

SURSA

loading...
loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *