Vânăta – ajută la optimizarea funcțiilor hepatice și protejează sănătatea inimii
Pe lângă faptul că este un aliat de nădejde în curele de slăbire, vânăta ajută la optimizarea funcțiilor hepatice și protejează sănătatea inimii.
În mod interesant, vânata a fost considerată mult timp un aliment toxic. Acest lucru se datorează prezenței unui alcaloid în compoziția sa, numit solanină, ce este dăunător numai dacă mănânci vânăta în stare crudă și în cantități foarte mari – ambele situații find puțin probabile.
Din fericire, în prezent se cunosc toate beneficiile minunate ale acestei legume de culoare violet care a devenit un aliment indispensabil în dietele multor persoane. Citește în continuare pentru a afla și tu care sunt aceste proprietăți extraordinare.
Vânăta este o adevărată comoară pentru sănătate și, întrucât este bogată în nutrienți și săracă în calorii, este un aliat de nădejde în curele de slăbire.
În plus, aceasta are un gust minunat și poate fi preparată în numeroase moduri.
În articolul de azi îți vom prezenta cele mai convingătoare motive pentru a include în dietă două-trei vinete pe săptămână.
Beneficiile vinetei
Poți să mănânci vinete la cuptor, umplute sau prăjite și poți să bei apă de vinete pentru a-ți reduce nivelul de colesterol și a stimula pierderea în greutate.
Există mai multe feluri în care poți găti vinetele, așa că alege-l pe cel care se pliază cel mai bine pe nevoile tale. Poate că îți dorești doar să adaugi mai multe legume hrănitoare în alimentația ta, încerci să tratezi anemia sau ești interesat să îți îmbunătățești sănătatea ficatului.
Oricare ar fi nevoile tale, vânăta este o opțiune excelentă. Află mai jos de ce!
1. Valoarea nutritivă a vinetei
Vânăta umplută este un deliciu culinar, iar dacă alegi cele mai potrivite ingrediente, obții un preparat foarte sănătos și hrănitor. Iată care sunt beneficiile acestei legume vineții:
- Are un conținut bogat de fier, fiind ideală pentru persoanele care suferă de anemie ca urmare a lipsei acestui mineral important din organism.
- Vânăta este bogată în potasiu, magneziu, cupru, calciu și acid folic, fiind un aliment excelent pentru întărirea oaselor. Dacă ești însărcinată, nu ezita să adaugi vinete în dietă, deoarece acestea contribuie la dezvoltarea armonioasă a bebelușului.
2. Vânăta te apără de numeroase boli
Vânăta este bogată în antioxidanți, printre care antocianina, vitamina E și acizii fenolici, un trio natural care protejează organismul împotriva radicalilor liberi și a anumitor tipuri de cancer.
3. Este ideală pentru detoxifiere
Datorită compoziției sale chimice, a enzimelor și a antioxidanților din conținutul său,vânăta ajută la eliminarea toxinelor și a altor substanțe dăunătoare acumulate în organism ca urmare a unei diete precare sau a unui stil de viață sedentar.
În plus, vinetele conțin glicoalcaloizi ce contribuie la optimizarea funcțiilor hepatice.
4. Protejează inima
Consumul regulat de vinete ajută la îngrijirea inimii. Este un anti-angiogenic natural, aceasta fiind una dintre cele mai importante și mai studiate proprietăți ale sale.
Angiogenia reprezintă formarea incontrolabilă a unor noi vase de sânge în organism, fapt ce duce la dezvoltarea tumorilor și a cancerului, dar și a ulcerelor diabetice, a bolilor cardiovasculare și altele.
Dacă adaugi vânăta în dieta ta, te vei bucura de toate aceste beneficii. Cum ai putea să refuzi?
5. Este ideală pentru slăbit
Probabil știai deja: apa de vinete poate stimula pierderea în greutate datorită următoarelor proprietăți:
- Reduce grăsimea abdominală
- Este diuretică
- Ajută la detoxifiere
- Este sățioasă
- Conține numeroși nutrienți și foarte puține calorii
Apă de vinete cu semințe de in pentru reducerea colesterolului și arderea grăsimilor
Una dintre cele mai bune modalități de a reduce nivelul de colesterol rău sau LDL și de a arde grăsimile din corp o reprezintă consumul de apă de vinete cu semințe de in.
Combinația dintre aceste două ingrediente poate avea rezultate surpinzătoare, deoarece semințele de in curăță arterele de acumulările de grăsime,accelerează metabolismul, reglează glicemia și scad nivelul de colesterol rău.
Poți să-ți notezi următoarea rețetă:
Ingrediente necesare
- 1 vânătă de dimensiuni medii
- 2 linguri de semințe de in măcinate sau întregi (50 g)
- 1 litru de apă
- Zeama unei lămâi
Mod de preparare
- Mai întâi pune apa la fiert. Atunci când fierbe adaugă vânăta tăiată felii (cu tot cu coajă) și semințele de in. Lasă amestecul să fiarbă la foc mic timp de 40 de minute, apoi ia-l de pe foc și lasă-l să stea încă 30 de minute.
- Strecoară lichidul într-o sticlă (din sticlă) și adaugă zeama de lămâie.
Cum se administrează?
- Bea acest remediu de două ori pe săptămână. Servește primul pahar dimineața pe stomacul gol, imediat după ce te trezești, iar celelalte trei pe parcursul zilei, la 20 de minute după fiecare masă.
- Este indicat să consumi acest lichid la temperatura camerei. Este foarte simplu!
Dacă adopți o dietă sănătoasă, săracă în grăsimi vei observa rezultatele mult mai repede. Ce-ar fi să începi chiar de azi?
Articol relatat de portalul dozadesanatate.ro.