1 august – Scoaterea Sfintei Cruci și începutul Postului Adormirii Maicii Domnului

Biserica Ortodoxă prăznuiește astăzi, 1 august, scoaterea Sfintei Cruci. Tot astăzi, creştinii ortodocşi intră în postul Adormirii Maicii Domnului, care durează două săptămâni. Acesta este numit popular postul Sfintei Marii sau al Sântămăriei.

Astfel, în următoarele 14 zile, credincioşii ţin al treilea mare post din an, după cel al Paştilor şi cel al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Adormirea Maicii Domnului sau „Paştile verii“ reprezintă cea mai importantă sărbătoare închinată Sfintei Maria, iar pentru români este şi ocrotitoarea marinarilor, în mai multe oraşe fiind organizate procesiuni cu icoane şi pelerinaje. Acest post începe de obicei pe 1 august şi are o durată de două săptămâni (1-15 august).

Advertisement

„Acest post îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august). Sărbătoarea este precedată de două săptămâni de post aspru, despre care în credinţa populară se spune că este rupt din Postul Mare. Într-adevăr, atmosfera este una pascală, cu bucurie şi speranţă, în biserici citindu-se rugăciuni speciale şi cântându-se în ajun Prohodul, la fel ca şi în Vinerea Mare”, explică părintele Paul Tudorache, de la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Călăraşi.

Advertisement

Postul Sfintei Marii, unul dintre cele mai importante de peste an


Postul Sfintei Marii este unul dintre cele mai importante posturi de peste an pentru credincioșii ortodocsi. Pregătește creștinii pentru două mari sărbători: Schimbarea la față (6 august) și Adormirea Maicii Domnului (15 august). Postul începe în fiecare an în prima zi a lunii august și se încheie pe 14 august, la miezul nopții.

În cele două săptămâni de post există o singură zi în care este dezlegare la pește, respectiv în 6 august, de ziua Schimbării la Față a Domnului. În restul zilelor, credincioșii care țin acest post nu trebuie să mănânce produse de origine animală respectiv carne, ouă, lapte, lactate și brânzeturi.

Postul Adormirii Maicii Domnului este un post mai aspru, care se ţine după rânduielile Postului Mare. Tipicul cel mare și învățătura pentru posturi din Ceaslovul mare prescriu ajunare lunea, miercurea și vinerea, până la Ceasul al IX-lea, când se consumă mâncare uscată. Marțea și joia se consumă legume fierte, fără ulei, iar sâmbăta și duminica se dezleagă la ulei și vin.

Tot în această zi se mai sărbătoresc și: Sfinții șapte Mucenici Macabei – Avim, Antonie, Gurie, Eleazar, Evsevona, Ahim si Marcel; Sfinții nouă Mucenici care au mărturisit în Perga Pamfiliei – Leontie, Attu, Alexandru, Chindeu, Mnisiteu, Chiriac, Mineu, Catun si Evcleu; Sfântul Papa cel Tânăr; Sfântul Mucenic Eleazar; Sfântul Mucenic Chiriac; Sfântul Mucenic Teodor; Sfântul Mucenic Polieuct; Sfinții Mucenici Mini și Mineu.

Fără nunți și botezuri


În Postul Sfintei Marii mai sunt și alte restricții. Nu se organizează nunți, botezuri și nici alte petreceri. Se spune că în această perioasă creștinii nu trebuie să cânte și să danseze. De asemenea, cine ține post nu trebuie să bea alcool și nici să fumeze. Tot în aceste două săptămâni nu sunt recomandate relații intime. Credincioșii sunt îndemnați să meargă des la biserică și să facă fapte bune, mai multe decât în zilele obișnuite.

În data de 15 august, când este prăznuită Adormirea Maicii Domnului, exista obiceiul ca ciobanii să-și coboare turmele de la munte, semn că sezonul cald este pe sfârșite. În anumite zone ale României mai există încă tradiția ca pe 15 august să se culeagă flori care vor fi puse la icoane. Se spune că astfel florile vor căpăta puteri tămăduitoare.

Sursa:evz.ro si adevarul.ro

Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.