A fost descoperită o planetă ce seamănă cu iadul. Temperaturile ating aici valori record

foto: mesaj.md

Un grup de astronomi de la Universitatea Exeter, din Marea Britanie, a analizat pentru prima data proprietatile stratosferei uneia dintre exoplanetele gigant si au descoperit ca este incinsa pana la temperaturi care pot evapoa fierul si alte metale.

”Cand am indreptat Hubble spre WASP-121b, am vazut stralucirea moleculelor de apa, ceea ce indica existenta unei stratosfere bine conturata pe aceasta planta fierbine”, a relatat Tom Evans, scrie incomemagazine.ro.

Advertisement

„Calculele noastra teoretice sugereaza de ceva timp ca unele planete pot dispune de stratosfere fierbinti, care influenteaza considerabil chimia si ficiza intregii atmosfere”, a continuat omul de stiinta.

Advertisement

In ultimii ani, astronomii au identificat mii de planete in afara Sistemului solar. O parte din ele s-au dovedit asemenatoare Pamantului prin dimensiunile lor, altele sunt mai debraga niste copii, mai mici sau mai mari, ale lui Jupiter. Acum, planetologii analizeaza intens atmosfera acestor astre, cu scopul de a stabili daca exista viata.

Incercand sa inteleaga ce substante intra in compozitia planetei WASP-121b, cercetatorii britanici au creat un model digital. Folosind aceasta planeta virtuala, astronomii au adaugat diferite substante in atmosfera ei, urmarind cum i se modifica spectrul la introducerea noilor componente.

Aceasta metoda le-a permis oamenilor de stiinta sa demonstreze ca stratul superior al atmosferei WASP-121b seamana, intr-adevar, cu o stratosfera, unde rolul ozonului este jucat de doua substante – oxidul de titan si oxidul de vanadiu, ale caror nanoparticule si molecule inghit ultravioletele mai puternic decat ozonul.

Gratie acestor compusi, stratul superior al stratosferei WASP-121b este cu aproximativ 1100-1200 grade Kelvin mai fierbinte decat partea ei inferioara, temperaturile atingand aici valori record de 2700 grade Kelvin. Ceea ce inseamna ca fierul care ajunge in aceasta parte a atmosferei planetei, nu numai ca se topeste, dar „fierbe” si se evapora.

sursa: mesaj.md

Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.