Ai peste 100 de aluniţe? NU sta la soare! Iată MOTIVELE!

sursa foto: csid.ro

Pesoanele cu piele deschisă la culoare şi ochii verzi sau albaştri sunt, alături de indivizii cu multe aluniţe pe trup, cele mai expuse cancerului de piele. De aceea, lor li se recomandă insistent folosirea unei creme de plajă cu factor de protecţie mare, 30-50, şi li se interzice statul la soare între orele 10-16.

Aluniţele – termenul popular pentru nevii melanocitari – sunt în general inofensive, dar unele dintre ele se pot transforma în melanom, cea mai agresivă tumoare malignă cutanată, având capacitate mare de metastazare şi determinând rapid decesul. Exista mai multe categorii de aluniţe. Unele sunt prezente de la naştere sau apar la scurt timp după aceea (aceste două categorii fiind cele mai predispuse la malignizare!), altele se ivesc pe piele după vârsta de 1 an. În mod normal, aluniţele sunt pete colorate bine delimitate, netede şi au aspect rotund sau oval. Unele au pe suprafaţa lor fire de păr care NU trebuie smulse cu penseta sau prin epilare, ci tăiate uşor cu forfecuţa. Culoarea aluniţelor este variată, predominând maro şi negru.

Advertisement

Există însă şi nevi albaştri, roz, roşii, cafenii. Unele aluniţe se pot mări sau micşora în timp, ceea ce nu înseamnă o transformare malignă. Când însă apar “umbre” negre în jur, când se rup sau sângerează, când dau dureri, usturimi sau mâncărimi, e obligatoriu mersul la medic! Cel mai adesea, aluniţele se malignizează după vârsta de 40 de ani, în zona toracelui la bărbaţi şi pe gambe la femei. Nevii pot avea dimensiuni mergând de la câţiva milimetri la zeci de centimetri, cei mari fiind mai periculoşi.

Advertisement

Medicii dermatologi spun că persoanele care au peste 100 de aluniţe pe corp trebuie să se supună controlului medical de două ori pe an, pentru a preveni eventualele surprize neplăcute. Un studiu recent realizat în Germania avertizează în plus că expunerea îndelungată la soare – îndeosebi în zonele din sudul Europei- poate determina înmulţirea aluniţelor pe corp. Excizia nevilor (scoaterea lor pe cale chirurgicală) se recomandă doar în cazuri îngrijorătoare sau pentru zonele supuse frecvent traumelor prin frecare (aflate pe linia sutienului ori a curelei pantalonilor). S-a constatat că, dacă în familia unei persoane cu nevi pigmentari a existat o rudă afectată de melanom, atunci riscul malignizării propriilor aluniţe este de aproape 100%!

sursa: independent-al.ro

Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.