Bijuterie arhitecturală! MISTERUL Castelului del Monte, edificiul cifrei opt

Perfecțiune formei edificiului pusă în valoare de imaginea panoramică

Este o clădire construită în secolul al XII-lea la iniţiativa împăratului Frederick al II-lea. Edificiul se află în Apulia, în apropiere de Santa Maria del Monte.

Castelul este situat pe un deal, la o altitudine de 540 de metri şi încă din 1936 este listat ca monument istoric al Italiei de către Patrimoniul Mondial UNESCO. Originea imobilului este atribuită zilei de 29 ianuarie 1240, însă mai multe aspecte legate de frumoasa construcţie stau sub semnul întrebării. Este neclară identitatea persoanei care s-a ocupat de proiect. Unii spun că Riccardo da Lentini este arhitectul Castelului del Monte, alţii spun că lucrarea este rezultatul muncii lui Frederick al II-lea.Castel del Monte, intrarea principală

Advertisement

Castel del Monte, intrarea principală

Advertisement

Clădirea are la bază un proiect perfect, Castel del Monte fiind un edificiu simetric la baza căruia au stat calculele exacte. Fiecare perete are două ferestre, iar turnurile încadrează  frumos centrul clădirii. Ca şi stil arhitectural, Castel del Monte urmează caracteristicile gotice, fiind o construcţie din piatră, material care i-a asigurat rezistenţa de-a lungul vremii. Istoria Castelului del Monte a fost traversată şi de perioade nefaste.

Din secolul al XVII-lea a urmat o perioadă lungă de neglijare în care edificiul a fost deposedat de mobilier şi decoraţiunile interioare. Castel del Monte a devenit închisoare fiind adăpost pentru păstori, tâlhari şi refugiaţi politici. În 1876, castelul a fost cumpărat de către statul italian şi intră în renovare din 1879.

Interiorul este evidenţiat de modul în care au fost folosite trei materiale diferite
Interiorul este evidenţiat de modul în care au fost folosite trei materiale diferite

Aşa cum am menţionat, decorarea clădirii a fost iniţial foarte bogată, dar astăzi doar ramele de porfir ale uşilor reamintesc de fostul interior al edificiului. Structura interioară este compusă din trei materiale diferite, care nu au fost alese întâmplător. Calcarul este materialul predominant şi nuanţează pereţii cu alb şi roz, în funcţie de momentul zilei. Marmura în dungi albe şi brescia coral accentuează şi mai mult frumuseţea inedită a Castelului del Monte.

Seara, Castel del Monte este frumos iluminat, fapt care evidenţiază şi mai mult frumuseţea sa
Seara, Castel del Monte este frumos iluminat, fapt care evidenţiază şi mai mult frumuseţea sa

Astăzi nu mai contează cui aparţin meritele construcţiei, mult mai important este faptul că edificiul a devenit un simbol al Italiei şi o regiune tot mai accesată de către turişti. La nivel simbolic, Castel del Monte are multiple semnificaţii. Octogonul este de fapt un element al pământului, iar cercul reprezintă infinitul cerului. Cifra opt reapare în diverse elemente ale acestei construcţii. Clădirea are opt turnuri la colţuri, opt camere, iar diverse strcturi decorative  au fost în număr de opt.

Interiorul din Castel del Monte evidenţiază şi mai mult stilul gotic
Interiorul din Castel del Monte evidenţiază şi mai mult stilul gotic

Deşi regiunea nu mai deţine alte obiective turistice, mulţi excursionişti din lume ajung la Castel del Monte din dorinţa de a vedea în realitate frumoasa construcţie.

sursa și foto: descoperalocuri.ro

Advertisement
loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.